Bankieren met social media

De Duitse Fidor Bank is een echte social media bank. Vanuit een online community biedt Fidor haar klanten de mogelijkheid om open, betrokken en met plezier geldzaken te regelen.

Like-zins-o-meter

Rente gekoppeld aan Facebook: de Fidor Bank zet de sociale media in als rente bepaler. Met de tijdelijke Facebook-actie veroorzaakt een groter aantal Facebook likes van Fidor een hogere rente op de alle betaalrekeningen. Maar, het minimale rendement op een rekening staat wel vast op 0,5% per jaar, en kan maximaal oplopen tot 1,5%. De like-zins-o-meter  geeft de huidige stand van de rente. Sociale media vergroten op deze manier de naamsbekendheid van de bank. Maar Fidor ziet meer mogelijkheden binnen de nieuwe wereld van de online social media bank.

Online community banking

De Fidor bank maakt bankieren zo transparant mogelijk. Alle reacties, discussies en adviezen van bank medewerkers aan klanten zijn online te bekijken. Ook de audits, controles op de acties van de bankiers, zijn toegankelijk en klanten kunnen onderling hun ervaringen uitwisselen. 'Mensen moeten weer over geld praten', vindt de Mithias Krone, een directeur van de Fidor Bank in München. Met de website creëert Fidor bewust een online social community die informatie over en weer controleert. Fidor bouwt de community bijvoorbeeld op door actieve interactie te belonen via een bonus prinzip: Elke post levert de klant een financiële bijdrage op.

Peer-to-peer: Der erste kreditmarktplatz

Ook op het gebied van peer-to-peer (P2P) bankieren is Fidor actief. Het principe van p2p, person to person, is een directe uitwisseling tussen leners en spaarders, zonder tussenkomst van de bank. De eerste P2P lening is verstrekt in de United Kingdom in 2005, door het bedrijf Zopa. Inmiddels winnen de P2P platforms aan populariteit in zowel de UK, Duitsland, de VS als in China, zo schrijft de Financial Times in juli 2012.

In Duitsland is het verstrekken van een lening alleen toegestaan met een officieel bank certificaat. Daarom werkt Smava, de kreditmarktplatz waar leners en spaarders geld kunnen uitwisselen, sinds 2011 samen met de reguliere Fidor Bank. Bedrijven en particulieren kunnen op de online kredietmarktplaats een oproep plaatsen voor de aanvraag van een lening. Fidor verstrekt gefundeerde leningen aan de kredietaanvrager en verkoopt de schuld aan de kredietverstrekkers die een bod deden op de p2p marktplaats.