Bij alle grote conflicten in de wereld treedt het Internationale Rode Kruis op. Yves Daccord, sinds 2010 hoogste man van het Rode Kruis, vertelt over de visie van het Rode Kruis op de hedendaagse oorlogsvoering en de rol van het Rode Kruis zelf in deze conflicten.

Programma

Wat is de visie van het Rode Kruis op hedendaagse oorlogsvoering? Wat is de rol van het Rode Kruis zelf bij internationale conflicten? Zijn de beroemde kernwaarden: onafhankelijkheid, neutraliteit en onpartijdigheid nog van deze tijd? Is het verlenen van humanitaire hulp niet gewoon politiek geworden?

In deze 37e Globaliseringslezing gaat Yves Daccord in op de ethische en politieke dilemma’s waar zijn organisatie voor staat. Wat betekenen zijn inzichten voor het Nederlands buitenlands beleid op het gebied van Defensie en humanitaire hulp? Generaal b.d. Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten zal in reactie de Nederlandse aanpak toelichten waarin het leger onderdeel uitmaakt van een programma van ontwikkeling en wederopbouw.

De 37e Globaliseringslezing maakt deel uit van een tweeluik: eerder die dag discussieert Yves Daccord in het Humanity House in Den Haag met hoogleraar Hugo Slim en Peter van Uhm (University of Oxford) over de ethische dilemma’s waar noodhulpverleners mee geconfronteerd worden in het programma Changing Humanitarian Aid.

'Spin in het web'

Yves Daccord is sinds 2010 de hoogste man van het Internationale Rode Kruis, het ICRC in Geneve. Hij begon zijn loopbaan als journalist, werkte daarna voor het Internationale Rode Kruis in Israël en de Palestijnse gebieden, Soedan, Jemen, de Kaukasus en Georgië. Bij alle grote conflicten in de wereld treedt het Rode Kruis op: als hulpverlener in Syrië en in Congo, als bemiddelaar in Colombia en als bewaker van het oorlogsrecht in Gaza. Geen organisatie ter wereld kent de conflicten van zo nabij als het Rode Kruis. De organisatie zit als een spin in het web en onderhandelt met zowel regeringen als humanitaire NGO’s.

Bestel hier kaarten voor de lezing

37e Globaliseringslezing: Oorlog en de politiek van humanitaire hulp
Donderdag 10 januari 2013
Felix Meritis, keizersgracht 324, Amsterdam
Aanvang: 20:30 uur
Toegang: € 13,50
Korting student, CJP, Stadspas en 65+: € 10,-
Voertaal: Engels

Kaarten kunt u bestellen via de website www.felix.meritis.nl of kopen aan de kassa.

Verwacht

38e Globaliseringslezing: Hun strijd, onze strijd? Homo-, lesbo- en transgenderrechten wereldwijd, 26 januari, 15:00 uur.

De Globaliseringslezing is een samenwerking van NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Lokaal Mondiaal en Sandra Rottenberg.

De 37e Globaliseringslezing is voor deze gelegenheid georganiseerd  i.s.m. Humanity House, Stichting Vluchteling, Het Nederlandse Rode Kruis, ICCO/Kerk in Actie en Wageningen Universiteit.