Gerrit van der Kamp, voorzitter van de politiebond maakt zich zorgen over de veiligheidssituatie in Nederland, die volgens hem steeds meer onder druk komt te staan. ‘Er zijn steeds meer groepen die tegenover elkaar staan,’ vertelt hij, ‘zowel burgergroepen onderling als naar de politie toe.’
Schiet de politie echt steeds vaker? Uit een rapport van de Rijksrecherche uit 2011 blijkt inderdaad een toename in het aantal schietincidenten en doden door de politie. Bij de 23 schietincidenten in 2009 vielen 27 gewonden en drie doden, in 2011 was dit aantal opgelopen tot 27 incidenten waarbij 29 gewonden vielen en vijf dodelijke slachtoffers. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van socioloog Jaap Timmer dat de Nederlandse politie relatief meer slachtoffers maakt ten opzichte van landen als Duitsland, Frankrijk en Scandinavië.
De Raad van Korpschefs wijt deze toename vooral aan de verharding van de maatschappij. Van der Kamp denkt dat de crisis ook bijdraagt aan de verslechtering van de veiligheidssituatie. Iemand moet immers de ‘schuld’ krijgen van de huidige problematiek, stelt hij. De Raad moedigt daarnaast agenten aan om daadkrachtiger op te treden en sneller hun wapen te trekken, zo meldde de Volkskrant.
Volgens Jaap Timmer valt het wel mee met de verslechtering van de veiligheid in Nederland. Timmer, die al bijna tien jaar onderzoek naar geweldgebruik van de Nederlandse politie verricht, stelt juist dat de totale geweldscriminaliteit daalt. De toename van schietincidenten is naar zijn mening zo minimaal dat dit aan toeval kan worden toegeschreven. Een duidelijke verklaring voor de toename in het aantal schietincidenten is er echter niet.