Bij Tegenlicht zijn we niet altijd even blij met zijn ongezouten marktfundamentalisme. Maar Jim Rogers’ expertise in de financiële wereld levert vaak een interessante vooruitziende blik. Al in 1999, in VPRO’s eerste produktie met hem (De Calculerende Cowboy), kocht Jim een setje versgeslagen Euro-munten. Bij wijze van collector’s item. Waarom? De euro zou faliekant gaan mislukken. Terwijl de EU-munt nog niet eens volledig was ingeburgerd (giraal in 1999, voor het publiek in 2002) kondigde hij al de val van de euro aan, en de onhoudbaarheid van ons Stabiliteitspact, ‘because [in Europe] nobody has a similar economy, and they all fake the numbers!’
De val van de dollar was voorspeld. En nu de euro?
Destijds hielden we het op Amerikaans chauvinisme en Rogers-retoriek (‘faking the numbers’ was en is één van zijn geliefde frasen) en we lachten het weg. Inmiddels is het crisis-dominospel begonnen met de creatieve boekhouding van Griekenland. Anderzijds: Wall Street zelf heeft ook wel zo het een en ander bijgedragen aan het ontstaan van de huidige situatie.
We mailden Jim Rogers: nu moeten we je officieel gaan haten :)
Hij mailde terug: ‘Ja, grandioos idee: shoot the messenger!’
Krijgen we ‘De Dag dat de Euro valt’ in plaats van ‘De Dag dat de Dollar valt’ ? Of gaan de beide munten wellicht gezamenlijk ten onder? Eén van de gasten in de Tegenlicht-aflevering ‘De dag dat de dollar valt’ is Cees Maas, die in Buitenhof vaststelde dat de Euro in feite nog 'in z’n Middeleeuwen' verkeert. De munt is natuurlijk inderdaad nog een peuter vergeleken met de dollar of de yen. Dus het wordt tijd voor écht monetair beleid in Europa.
Wat vinden onze kijkers en site-bezoekers eigenlijk: gaat de euro vallen? Valt de EU uiteen? Wat moet er gebeuren? Als de EU landen die in de problemen zitten niet helpt kan de schuldencrisis in Europa voortwoekeren; als de EU deze landen wél helpt komen de principes van het Verdrag van Maastricht op losse schroeven en loopt de Unie gevaar…Is er een middenweg? Of een andere uitweg? Of wordt het misschien tijd voor actie tegen de 'aanval op de euro'?