Mr. Rutger Schimmelpenninck, de curator van het Nederlandse deel van de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, is vanmorgen benoemd tot bewindvoerder van DSB. De rechter stelde de bank van Dirk Scheringa vanmorgen onder curatele na een noodoproep van De Nederlandse Bank. Samen met Mr. J. Kuiper neemt Schimmelpenninck het beheer van de DSB Bank over.
De rechter in Amsterdam besloot vanmorgen tot de onder curatelestelling nadat De Nederlandse Bank en Wouter Bos (Financiën) eerder geprobeerd hadden om DSB een doorstart te laten maken met een consortium van vijf banken (Rabo, ABN Amro, ING, Fortis en SNS). De risico's werden echter te groot geacht.
Hoewel minister Bos verzekert dat de gebeurtenissen rond DSB niets te maken hebben met de kredietcrisis maar het gevolg zijn van de bedrijfsvoering bij de bank, roept het nieuws onwillekeurig toch de herinnering op aan het 'waanzinnige weekend' dat vooraf ging aan het failliet van Lehman Brothers. Uiteindelijk zagen toen zowel Bank of America als de Britse Barclays af van overname van Lehman. Bank of America kwam al op de zaterdag tot een deal met Merrill Lynch; Barclays kreeg van de Britse Financial Service Authority geen groen licht voor de overname zonder garantstelling. Toen Hank Paulson op zondag definitief weigerde garant te staan klapte ook deze overname en moest Lehman Brothers het faillissement aanvragen. Later kocht Barclays de handelsdivisie van de failliete bank alsnog voor een 'koopje': 1,24 miljard euro (1,75 miljard dollar).
Lehman Brothers bracht zijn meest riskante producten onder bij de Nederlandse Vennootschap Lehman Brothers Treasury BV. Vanuit Nederland verkocht Lehman producten aan de rest van de wereld die in Amerika verboden waren omdat ze te ingewikkeld waren. Dat vertelde curator Schimmelpennick onlangs in een interview met BNR Nieuwsradio. De dochteronderneming Lehman Brothers Treasury stond niet onder toezicht van De Nederlandse Bank.
De curatoren van Lehman Brothers in de VS verdienen overigens nog altijd flink aan het bankroet van de bank. Het bedrijf had zoveel ingewikkelde constructies met dochterondernemingen dat juristen een jaar later nog steeds vele uren declareren om het faillissement af te handelen. Zij kunnen naast de vorderingen die er nog liggen ook zichzelf prima betalen: eind juli zat er nog altijd 13,4 miljard dollar in de kas van Lehman.