Biografieën van de geïnterviewden in de uitzending

Richard Florida


De in Toronto woonachtige Amerikaan Richard Florida (Newark NJ; 1957) heeft een brede wetenschappelijke achtergrond. Hij is economisch én geografisch én statistisch geschoold; Wikipedia typeert hem als een -lastig naar het Nederlands te vertalen- 'urban studies theorist'. Florida geldt als de geestelijk vader van het begrip 'creative class'; in zijn werk speelt het voortdurend onderzoek naar wereldsteden een centrale rol. Hij is directeur van het Martin Prosperity Institute aan de University of Toronto en heeft zijn eigen consulting firma genaamd 'Creative Class'. Boeken: 'The Rise of the Creative Class' (2002), 'Cities and the Creative Class' (2005), 'The Flight of the Creative Class' (2005) en 'Who's Your City?' (2008)

Adriaan Geuze

Adriaan Geuze (Dordrecht, 1960) is architect en landschapsarchitect, maar ook masterplanner, ontwerper, hoogleraar en curator. Sinds 1987 is hij oprichter en partner van West 8, bureau voor 'urban design and landscape architecture'. Zijn veelzijdigheid blijkt uit uiteenlopende werkzaamheden als gastdocentschappen o.a. aan Harvard, de masterplanning voor de Amsterdamse wijk Borneo/Sporenburg, een niet aflatende kruistocht voor behoud van de Hollandse polder, herinrichtingen op Governor's Island en Pier 57 in New York, en adviseurschap voor de recente struktuurvisie van Almere. In 2005 was Geuze curator van de Internationale Architectuur Biënnale, editie 'De Zondvloed'.

Zef Hemel

Als planoloog en (sinds 2004) adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Amsterdam staat Zef Hemel (1959) ook wel bekend als 'de drijvende kracht achter de metropool'. Onder zijn leiding wordt in de hoofdstad gewerkt aan een structuurvisie voor het jaar 2040. Hemel studeerde sociale geografie in Groningen en architectuurgeschiedenis aan de UvA. Tussen 1996 en 2001 werkte hij als senior planner bij het ministerie van VROM en tussen 2001 en 2004 was hij directeur van de Academie voor Bouwkunst. Voor de Internationale Architectuur Biënnale 2009-2010 is hij curator van de Amsterdamse tentoonstelling getiteld 'Vrijstaat'.

Merijn Oudenampsen

Als zoon van ASVA/CPN ouders volgde Merijn Oudenampsen (1979) in elk geval politiek gezien hun voetsporen. Hij doet sociologisch onderzoek voor de Maastrichtse kunstacademie Jan van Eijck, met een focus op de beeldtaal en beeldcultuur van het populisme. Ook stadsvernieuwing is één van zijn onderzoeksgebieden. Hij schrijft o.a. voor Flexmens.org, huisorgaan van broedplaatsen, traditioneel het domein van kunstenaars en krakers.

Saskia Sassen

De Amerikaanse sociologe Saskia Sassen (Den Haag, 1949) lanceerde al in het jaar 1991 de term 'global city'. De hoogleraar aan Columbia University New York, en gastdocente aan de London School of Economics, is getrouwd met die andere beroemde Amerikaanse sociologie-professor Richard Sennett; het echtpaar woont afwisselend in New York en Londen en geldt dus als 'NyLon': woonachtig in NY én LONdon. Belangrijkste boeken van Sassen: 'The Global City: New York, London, Tokyo' (1991), 'Cities in a World Economy' (1994), 'Globalization and its Discontents: Essays on the New Mobility of People & Money' (1999), en 'Territory, Authority, Rights' (2006).