Verschillende online nieuwsbronnen schreven over de heropening van de Lockerbiezaak. Al eerder verwezen we hier naar artikelen in de Guardian en BBC News. Een van de interessantere posts is te vinden op de site van de New York Times. Daarin staat behalve de gebruikelijke weetjes (over de twijfels rond de bewijsvoering en de slechte gezondheidssituatie van Al-Megrahi)ook dat de zaak tot spanningen leidde tussen de Britse regering en de Amerikaanse regering ten tijde van Bush.
De regering Bush sprak zich uit tegen enige verkorting of herziening van de straf van Al-Megrahi. Maar de Schotse commissie die zich boog over de vraag of er fouten waren gemaakt in de zaak, was een andere mening toegedaan. Deze 'Scottish Criminal Cases Review Commission' (SCCRS) vond de basis voor de veroordeling zeer mager. De NewYorkTimes neemt ook de moeite door te linken naar een voor de pers bestemde samenvatting van het rapport van deze commissie, een link die wij met plezier overnemen. Zo kan een van de veel geciteerde conclusies uit het rapport, dat er mogelijk een 'miscarriage of justice' had plaatsgevonden bij de levenslange veroordeling van de Libiër, in haar oorspronkelijke bron nagelezen worden. Voor de ware liefhebbers.
Voor de ware nieuwsfanaten: newstracker
En voor diegenen die geen genoeg kunnen krijgen van berichten over het hoger beroep (en hoe dan ook een must voor wie ervan houdt de ganse dag wereldwijde nieuwssites af te struinen, naar bijvoorbeeld nóg een artikel over de varkensgriep uit een obscure locale krant in Ierland) verwijs ik graag naar een al eerder gelinked artikel op BBC News. Deze overzichtelijke site heeft als extra service de 'newstracker'. Rechts in het boxje 'from other news sites' genereert deze tracker automatisch een update over andere nieuwssites die het onderwerp behandelen. Zo kan men direct zien welke Engelstalige berichten van bijvoorbeeld het Xinhua News Agency, de Boston Globe of Al Jazeera er recent verschenen over een bepaald onderwerp.