Prominent op de redactievloer van Tegenlicht bevindt zich de ‘Lelijke Dingen Tafel’ van bureauredacteur Marga Smit. Op haar bureau prijkt een groot aantal heel erg Lelijke Dingen. Lelijke souvenirs, meegenomen door filmmakers uit de landen waar zij voor Tegenlicht gingen filmen. Iedereen die naar het buitenland gaat wordt geacht een zo lelijk mogelijk souvenir mee te nemen voor Marga’s collectie.
Gijs Swantee kocht hem op een beurs voor zonne-energie in Spanje, waar een Tegenlicht crew op bezoek was in verband met de aflevering ‘Here comes the sun'.
Deze week: de vrolijke zonnebloem op zonne-energie
Onder de souvenirs van Marga bevinden zich ook souvenirs die bewegen of geluid maken. De uitvinding van het printplaatje heeft naast vele nuttige toepassingen ook hele generaties bewegende, pratende of lichtgevende snuisterijen voortgebracht. Deze zonnebloem wiegt vrolijk op en neer. Als hij in de zon staat dan; het schattige dingetje werkt namelijk op zonne-energie.
Gijs Swantee kocht hem op een beurs voor zonne-energie in Spanje, waar een Tegenlicht crew op bezoek was in verband met de aflevering ‘Here comes the sun', over de mogelijkheden van zonne-energie. In de enorme hal van de beurs stond ook een symphatieke man deze bloemen te verkopen, ter promotie van zonne-energie. Of een zonne-energiebeurs de juiste plek is om het concept zonne-energie te promoten en of deze volkomen zinloze vinding eraan bijdraagt is een tweede, maar het was wel een erg geschikt souvenir voor Marga's tafel. Zoals vele souvenirs gaat ook deze vergezeld van een ietwat mysterieuze, wervende tekst. Achterop de bloem kunnen we lezen dat het gaat om een ‘Solar Flower Dang'cing for Europe. Special edition for the 50th Jubilee of the Treaty of Rome (1957-2007) and the 20th Jubilee of "Sustainable Development" ("Our Common Future, 1987, Gro Harlem Brundtland). United in diversity!'' De boodschap is vast hoopgevend en aanmoedigend bedoeld, maar als twintig jaar na een duurzaamheidstop dit dan de toepassing van zonne-energie is zakt de moed je in de schoenen. Bovendien werd tijdens het verdrag van Rome dat hier zo vrolijk wordt gememoreerd, onder andere het Euratom opgericht. Naast samenwerking op het gebied van kolen en staal, zoals de EU ooit is begonnen, zou er ook verregaande samenwerking komen op het gebied van kernenergie. Nou niet bepaald mijlpalen voor de duurzame gedachte, zou je denken.
In 'Here comes the sun' wordt laten zien dat we geen energieprobleem hebben, maar een omschakelingsprobleem. Elk half uur valt er op het aardoppervlak ruimschoots genoeg licht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. De mogelijkheden om deze energie op te vangen, worden steeds geavanceerder. Vorige week berichtte weblog Sargasso nog over de zonnetoren in Spanje die ook in 'Here comes the sun' voorkomt.