Boys from Brazil
(1978: Franklin J. Schaffner, Verenigde Staten)
Nazi-jager Ezra Lieberman (Olivier) komt tot de ontdekking dat nazibeul Mengele (verrassende rol van Peck) vanuit Zuid-Amerika opdracht heeft gegeven voor de moord op tientallen ambtenaren. Voor wie het spannende verhaal niet kent volstaat te melden dat de moorden deel uitmaken van een wereldwijd complot met als doel de geboorte van het Vierde Rijk. Het boek van Ira Levin (oa Rosemary's Baby) waarop de film is gebaseerd viel bij verschijnen in 1976 in de categorie science fiction à la Frankenstein maar won gestaag aan realiteitszin gezien de huidige medische ontwikkelingen. (Bron: Cinema.nl)
Gattaca
(1997: Andrew Niccol, Verenigde Staten)
In Nederland kwam Gattaca niet eens in de bioscopen, maar het 'slapende' succes van de film op video bewees de beoordelingsfout daarvan. Een jammerlijke fout ook, want Gattaca is een slimme sf-film met uitstekende rollen van een interessant samengestelde cast en stemmige beelden van Slawomir Idziak (Dekalog). Vincent (Hawke) leeft in een maatschappij die alle waarde hecht aan DNA: degene die niet 'genetisch verbeterd' is, wordt geminacht. Vincent is zo'n In-Valid, maar ondanks zijn kansloosheid wil hij astronaut worden. Onder zijn motto 'There's no gene for fate' werkt hij zich een weg naar de astronauten-academie Gattaca, door de identiteit aan te nemen van een hoogbegaafde Valid genaamd Jerome. Nu nog tijden lang aan de zware beveiliging ontkomen en tegelijk aan de hoogste fysieke en mentale eisen voldoen. (Bron: Cinema.nl)
AI
(2001: Steven Spielberg, Verenigde Staten)
Twee ouders in de niet al te verre toekomst treuren om hun zoon, die ingevroren ligt te wachten tot ooit een remedie voor zijn ziekte zal worden gevonden. Als troost kopen ze een levensecht robotjongetje (Osment). Maar het medicijn wordt gevonden, de zoon komt terug en de robot gaat afgedankt de boze buitenwereld in. De verwachtingen - Spielberg die een project van Kubrick voltooit - waren zo torenhoog dat het daarna alleen nog maar kon tegenvallen. Toch is A.I. op zich een goede sf-film, die aan het einde helaas ten onder gaat aan een te hoog suikergehalte. (Bron: Cinema.nl)