(met dank aan de websites van NRC Handelsblad, Beursgorilla en TimesOnline)
13 oktober
De landen uit de Eurozone geven garanties uit voor grensoverschrijdende leningen. Tijdens een top van de 15 landen uit de Eurozone werd afgesproken dat de landen de leningen garanderen die banken aan elkaar en aan grote institutionele beleggers verstrekken. Dit wordt gedaan om het vertrouwen tussen banken te bevorderen en de geldmarkt weer op gang te krijgen.
9 oktober
Minister Bos heeft beloofd dat alle spaarders van IceSave hun geld terug krijgen. Via welke constructie kon hij nog niet zeggen. Vanaf vrijdag wordt er door een delegatie onderhandeld met de autoriteiten van IJsland. Officieel moet IJsland de eerste 20.000 euro garanderen en neemt Nederland het overige deel tot 100.000 euro voor zijn rekening. Nout Wellink van DNB stelt dat het grootste deel van de claims onder de 20.000 euro blijft en dus onder de garantieregeling van IJsland valt. Nederlandse IceSave spaarders krijgen volgende week een formulier waarop de hun claim kunnen aangeven.
Het kabinet heeft per direct 20 miljard dollar beschikbaar gesteld om gezonde bedrijven in de financiële sector te steunen. Zij moeten tegen de schokken van de kredietcrisis worden beschermd. Verder moet de kapitaalinjectie het eigen vermogen van banken en verzekeraars op peil houden. De overheid verwerft het bedrag middels een staatslening.
8 oktober
Nederlandse spaarders die een spaarrekening hebben bij IceSave kunnen hun geld niet opnemen. Alle spaartegoeden zijn door de IJslandse regering bevroren. DNB gaat met het land in gesprek om tot een oplossing te komen. De problemen bij IceSave tonen aan dat ook IJsland hard wordt getroffen door de wereldwijde kredietcrisis.
7 oktober
Minister Bos van Financiën maakte bekend dat de garantie op spaartegoeden in Nederland per direct verhoogd wordt naar 100.000 euro. Alle ministers van Financiën van de 27 EU-landen waren in Luxemburg bijeen om een oplossing te vinden voor de problemen op de financiële markt. Uitkomst is dat elk land een jaar lang 50.000 euro moet garanderen. Willen ze meer waarborgen dan mag dat tot 100.000 euro.
6 oktober
Maandag was wederom een zwarte dag op de beurzen. Doordat beleggers het vertrouwen volledig kwijt waren, maakten de koersen een enorme val. Grootste oorzaak was de bankencrisis, die over leek te slaan naar de reële economie.
2 oktober
De Amerikaanse Senaat stemde vandaag in met het reddingsplan van Paulson. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het plan vrijdag ook door het Huis van Afgevaardigden zal worden goedgekeurd. Na Amerika kwam ook Europa met een reddingsplan voor de financiële markten.
30 september
In Rusland wordt de beurs gesloten nadat de markten flink lager waren geopend.
De Franse president wil een top organiseren met de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië, EU-president Barroso en de president van de Europese Centrale Bank. Zij moeten een wereldtop voorbereiden die aan de basis moet staan van een nieuw internationaal financieel systeem.
De centrale banken van de VS, Europa, Groot-Brittannië en Japan stellen opnieuw tientallen miljarden ter beschikking van de banken.
De regering van IJsland lijft de op twee na grootste bank van het land, Glitnir, in door voor 600 miljoen euro een belang van 75 procent te nemen. De bank zou anders zijn omgevallen.
De Ierse regering verstrekt verregaande garanties aan rekeninghouders met spaartegoeden bij Ierse banken. Voor een periode van ten minste twee jaar garandeert de staat alle tegoeden. Mochten banken intussen failliet gaan, dan zorgt de overheid ervoor dat rekeninghouders geen cent verliezen. Hiermee hoopt de regering paniek te voorkomen onder spaarders. De nieuwe waarborgen, die gelden voor zes Ierse banken, gaan verder dan waar ook in Europa.
In India staan bij de grootste particuliere bank ICICI de klanten in de rij om het geld van hun spaarrekening te halen, na geruchten dat voor het voortbestaan moet worden gevreesd. De centrale bank van India verzekert echter de bank te ondersteunen.
Volvo, de Zweedse vrachtwagenfabrikant, ontslaat 1.400 mensen bij fabrieken in Zweden en België. De Europese markt koelt af. De marktomstandigheden worden verergerd door de kredietcrisis.
29 september
De in acute moeilijkheden geraakte Britse hypotheekbank Bradford & Bingley wordt grotendeels genationaliseerd. Het is de tweede hypotheekverstrekker in Groot-Brittannië die als gevolg van de internationale kredietcrisis en de sterk teruggelopen woningmarkt door de regering wordt overgenomen. Eerder gebeurde dat al met Northern Rock.
Bos zegt op een PvdA-bijeenkomst in Leeuwarden dat het kabinet niet zal aarzelen om, indien nodig, ook voor andere banken een reddingsoperatie zoals bij Fortis op te zetten.
De Belgische, Franse en Luxemburgse overheid steken – samen met enkele grotere aandeelhouders – 6,4 miljard euro in Dexia Bank om te voorkomen dat de bank omvalt. Het aandeel Dexia daalt met 30 procent. Bestuursvoorzitter Axel Miller en president-commissaris Pierre Richard dienen hun ontslag in.
De AEX sluit met een recordverlies van 8,75 procent. Opnieuw was het de beurskoers van Fortis die het hardst daalde, een dag na de presentatie van het reddingsplan door de regeringen van de Benelux. Het aandeel zakte met 23,7 procent tot 3,95 euro. In de ochtenduren had dat vooral te maken met zorgen bij beleggers of de kapitaalinjectie van 11,2 miljard euro door Nederland, België en Luxemburg schadelijk zou kunnen zijn voor de winst per aandeel.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wijst het noodfonds van 700 miljard dollar af waarmee de regering-Bush de financiële markten overeind wilde houden. In de Verenigde Staten daalde de Dow Jones-index met 777 punten (7 procent), de grootste daling in de geschiedenis.
Om de geldmarkten op gang te houden hebben de centrale banken van de VS, Europa, Groot-Brittannië en Japan tientallen miljarden ter beschikking gesteld van de banken.
Citigroup koopt Wachovia, de vierde bank van het land, nadat de Amerikaanse overheid daarop had aangedrongen. De deal is echter door het afstemmen van het reddingsplan onzeker geworden. Onderdeel van de overname is dat de overheid de portefeuille van slechte leningen van Wachovia zou overnemen.
De door de Amerikaanse overheid gearrangeerde overname van consumentenbank Washington Mutual door JP Morgan Chase gaat hoe dan ook door.
28 september
Na een weekeinde van crisisberaad besluiten de Beneluxlanden Fortis deels te nationaliseren. De overheden pompen 11,2 miljard euro in het concern en krijgen daarvoor 49 procent van de aandelen in de drie nationale bankdochters van Fortis. Fortis moet het vorig jaar overgenomen ABN Amro Nederland weer verkopen en president-commissaris Maurice Lippens stapt op.
Delegaties van Democraten, Republikeinen en de regering-Bush hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een noodfonds van 700 miljard dollar om de financiële sector overeind te houden.
27 september
De op drie na grootste bankenketen van de VS, Wachovia, biedt zichzelf te koop aan. Drie grote Europese en Amerikaanse banken zijn nu onder druk van de kredietcrisis met Wachovia in onderhandeling over een mogelijke overname.
26 september
De Ierse economie, die de afgelopen jaren tot de sterkste groeiers in Europa behoorde, is voor het eerst in 25 jaar in recessie geraakt. Ierland is daarmee het eerste land uit de eurozone dat formeel in een recessie is beland door een combinatie van de huidige internationale kredietcrisis en binnenlandse factoren.
Het aandeel Fortis keldert verder, ondanks pogingen van het topmanagement om investeerders gerust te stellen. In Amsterdam sluit Fortis op min 21 procent op 5,18 euro. Fortis vervangt topman Verwilst. Hij wordt opgevolgd door het Belgische Fortis-bestuurslid Filip Dierckx (52).
Het reddingsplan voor de financiële sector is nog steeds niet klaar en de bank Washington Mutual wordt gesloten door de overheid.
25 september
De Amerikaanse president Bush roept het Congres op het regeringsvoorstel te steunen voor het instellen van een noodfonds van 700 miljard dollar (475 miljard euro) om riskante beleggingen van banken over te nemen. Bush waarschuwt dat de hele economie in gevaar is. „Zonder snelle actie van het Congres kan er paniek ontstaan. Dan dreigt een langdurige en pijnlijke recessie.”
De situatie op de financiële markten is opnieuw gespannen. De aandelenmarkten in Europa openen weliswaar net in de plus, maar de omstandigheden op de – vooral – Amerikaanse obligatiemarkt maken duidelijk dat er nog een enorm gebrek aan vertrouwen is.
Kort na het middaguur komt het aandeel Fortis plotseling in een vrije val terecht. De reden is een gerucht dat De Nederlandsche Bank aan Rabobank heeft gevraagd om Fortis te helpen. Het concern uit Brussel zou een liquiditeitsprobleem hebben. Het aandeel keldert en staat even op een ongekend verlies van 20 procent. Als Rabobank en Fortis het gerucht ontkennen lijkt de ergste paniek voorbij. Het aandeel sluit de dag op een min van 6,3 procent op 6,55 euro.
De beurzen staan verder meest in de plus omdat het erop lijkt dat het reddingsplan toch is goedgekeurd door het Congres.
24 september
Anonieme justitiebronnen zeggen tegen nieuwszender CNN dat de Amerikaanse federale recherche FBI onderzoek doet naar mogelijke fraude door topmanagers bij de vier grote financiële instellingen die recentelijk van de ondergang zijn gered.
Dolf van den Brink, hoogleraar financiële instituties en voormalig bestuurder van ABN Amro, zegt in een gesprek met NRC Handelsblad dat in navolging van de Verenigde Staten de Europese Unie zo snel mogelijk een megafonds moet opzetten om slechte bankleningen op te kopen. Hiermee kan worden voorkomen dat ten gevolge van de financiële crisis grote Europese banken omvallen. Een dergelijk Europees fonds moet een omvang krijgen van 600 miljard euro.
Uit het Statistisch Bulletin van De Nederlandse Bank blijkt dat Nederlandse particuliere beleggers sinds het uitbreken van de kredietcrisis hun Nederlandse aandelenportefeuille met eenvijfde hebben ingekrompen. Hierdoor is 7 miljard euro verplaatst naar spaarrekeningen en deposito’s bij banken.
23 september
Aandelen van financiële instellingen gaan opnieuw hard onderuit. Wereldwijd zijn beleggers er nog niet van overtuigd dat de maatregelen om de crisis te lijf te gaan, afdoende zijn. Ook is men bezorgd over de hoge olieprijs.
22 september
In navolging van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaat ook Nederland beursspeculatie op koersdalingen aanpakken. Maar Nederland gaat daarin minder ver dan andere westerse landen.
De olieprijs stijgt meer dan ooit op één dag. Dat heeft niets met een toename van de vraag naar olie te maken, maar alles met wat er op financiële markten gaande is.
18 september
De Japanse centrale bank injecteert wederom tweemaal geld in de markt in de hoop de rust op de financiële markten terug te brengen. De koersen blijven dalen.
Amerikaanse media berichten dat ook zakenbank Morgan Stanley praat over een fusie of een overname.
Britse media melden dat het bestuur van de Britse hypotheekbank HBOS heeft ingestemd met een overnamebod van Lloyds.
17 september
De beurzen reageren even positief op de reddingspoging van AIG, maar eindigen al snel weer in de min.
De BBC meldt dat de Britse bank Lloyds TSB in vergevorderde onderhandelingen is over een fusie met HBOS, de bank die onder meer eigenaar is van de grootste Britse hypotheekverstrekker Halifax.
De handel op de belangrijkste Russische beurzen, MICEX en RTS, wordt stilgelegd door een flinke dalingen van de indices.
16 september
De Amerikaanse overheid neemt ’s werelds grootste verzekeraar AIG de facto over in een historische poging de „toch al kwetsbare financiële markten” te beschermen. Ontmanteling van AIG dreigt.
15 september
De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vraagt uitstel van betaling aan nadat de verlieslijdende bank geen koper kon vinden. De belangrijkste kandidaten Bank of America en het Britse Barclays bleken niet bereid Lehman te kopen zonder overheidssteun.
Merrill Lynch wordt overgenomen door Bank of America voor 50 miljard dollar.
AIG, 's werelds grootste verzekeraar, vraagt een overbruggingskrediet aan bij de Federal Reserve van 40 miljard dollar.
9 september
Bezorgdheid over het voortbestaan van de Amerikaanse bank Lehman Brothers zorgt voor grote waardedalingen op de beurzen. De koers van Lehman zelf daalt met 45 procent.
7 september
De Amerikaanse regering neemt de controle over bij de twee grootste hypotheekfinanciers in de Verenigde Staten, Fannie Mae en Freddie Mac. De stap moet het vertrouwen in het financiële systeem terugbrengen en de crisis op de huizenmarkt beteugelen.
21 augustus
De Amerikaanse investeringsmaatschappij Lone Star koopt de Duitse probleembank IKB.
19 augustus
Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen is in het tweede kwartaal met 5,1 miljard euro (6 procent) gedaald. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal dat het vermogen van de fondsen daalt.
15 augustus
De Amerikaanse bank Merrill Lynch moet voor de rechter verschijnen wegens misleiding van klanten. De openbaar aanklager in New York, Andrew Cuomo, maakte dat gisteren bekend omdat het Openbaar Ministerie er volgens hem niet in slaagt een „bevredigende overeenkomst” te sluiten met Merrill Lynch.
De Amerikaanse inflatie is op het hoogste punt in 17 jaar beland.
14 augustus
De onrust op de internationale financiële markten zorgt ervoor dat Royal Bank of Scotland (RBS) enkele onderdelen van ABN Amro niet kan verkopen. Het gaat om de zakenbankactiviteiten van ABN Amro in Australië en Nieuw-Zeeland.
11 augustus
De Financial Times meldt op basis van bronnen rondom de deal, dat Royal Bank of Scotland een deel van haar schuldenlast tegen dumpprijzen zou willen verkopen aan private-equityinvesteerders. Het gaat om een pakket van 8 miljard dollar (5,3 miljard euro) aan leningen die zijn aangegaan door private-equitybedrijven voor hun overnames.
9 augustus
De Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 2,3 miljard dollar (1,53 miljard euro). Dat is drie keer meer dan analisten op Wall Street hadden verwacht.
8 augustus
De Royal Bank of Scotland (RBS), mede-eigenaar van ABN Amro, lijdt een van de grootste verliezen in de Britse bedrijfsgeschiedenis, 802 miljoen pond (1 miljard euro).
Bankgiganten Citigroup en Merrill Lynch gaan onder druk van financiële toezichthouders in totaal 20 miljard dollar (13,2 miljard euro) aan zogenoemde veilingobligatieleningen terugkopen van investeerders. Daarmee geven zij expliciet toe beleggers de laatste jaren onjuist te hebben ingelicht over de risico’s van dergelijke beleggingen.
6 augustus
De Franse bank BNP Paribas heeft de winst in het tweede kwartaal met 34 procent zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het derde kwartaal op rij dat BNP Paribas de winst ziet dalen.
Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de economische opbloei van Duitsland. In het tweede kwartaal zou de Duitse economie 1 procent gekrompen zijn ten opzichte van de drie maanden daarvoor, meldt de Süddeutsche Zeitung op grond van uitgelekte cijfers.
4 augustus
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt dat de inflatie in de eurozone in de loop van 2009 onder de 2 procent zal komen.
De winst van bank en verzekeraar Fortis is in het tweede kwartaal van dit jaar bijna gehalveerd. Het Belgisch-Nederlandse concern heeft veel last van de onrust op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis en de dure overname van ABN Amro.
31 juli
Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, moet in het tweede kwartaal 2,3 miljard euro afschrijven als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis .
28 juli
De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch kampt nog steeds met grote problemen als gevolg van de kredietcrisis. Nog geen twee weken na de presentatie van slechte cijfers over het tweede kwartaal kondigt de bank aan 8,5 miljard dollar (5,4 miljard euro) aan vers kapitaal nodig te hebben wegens balansproblemen. Ook maakt de bank bekend nog eens 5,7 miljard dollar te hebben afgeschreven op de portefeuille met risicovolle obligatieleningen.
23 juli
De Amerikaanse president George Bush trekt, ondanks grote bezwaren, op het laatste moment zijn veto in tegen een wet die de Amerikaanse huizenmarkt moet hervormen. Kort daarop stemt het Huis van Afgevaardigden in met de wet.
President Bush spreekt diezelfde dag tijdens een bijeenkomst in Houston waar geld werd opgehaald voor Pete Olson, een partijgenoot van Bush. In zijn toespraak zegt Bush: „Er is geen twijfel. Wall Street is dronken geworden en heeft nu een kater. De vraag is hoe lang het zal duren voor het weer nuchter is en niet meer extravagante financiële instrumenten gaat gebruiken.”
18 juli
Nieuwe verliezen en afschrijvingen bij de Amerikaanse zakenbanken Merrill Lynch en Citigroup maken een eind aan een kortstondige opleving van de aandelenbeurzen.
13 juli
Het Amerikaanse ministerie van Financiën en de ‘Fed’ hebben de twee grootste hypotheekfinanciers, Fannie Mae en Freddie Mac, noodkredieten gegeven om paniek over het financiële systeem te beteugelen.
12 juli
Een grote hypotheekbank, het Californische IndyMac, gaat ten onder nadat nerveuze klanten massaal hun spaargeld opeisen.
11 juli
De Amsterdamse beurs sluit een roerige week af met een fors verlies. De AEX verliest 10 punten en eindigt op een slotstand van 391,98 – ver onder de psychologisch belangrijke grens van 400 punten.
3 juli
De in moeilijkheden verkerende Britse hypotheekbank Bradford & Bingley moet in allerijl een noodverband leggen, nadat het Amerikaanse private-equityfonds Texas Pacific alsnog afziet van een financiële injectie.
26 juni
Bankverzekeraar Fortis moet noodmaatregelen nemen om de kredietwaardigheid op peil te houden. Fortis plaatst voor 1,5 miljard euro aan nieuwe aandelen. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar moet wel een korting geven aan de kopers: het aandeel wordt voor 10 euro per stuk van de hand gedaan.Op de beurs daalde het aandeel Fortis vanmorgen met 13 procent tot 11 euro.
19 juni
De FBI arresteert in New York twee bestuurderen van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns, omdat ze hun cliënten zouden hebben voorgelogen.
15 juni
American International Group, ’s werelds grootste verzekeringsbedrijf, ontslaat bestuursvoorzitter Martin Sullivan. Het Amerikaanse concern houdt de Britse topman verantwoordelijk voor de recordverliezen die AIG heeft moeten rapporteren ten gevolge van de kredietcrisis.
12 juni
De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers voert veranderingen door in het topmanagement. De wisselingen van de wacht volgen op de winstwaarschuwing die Lehman eerder die week gaf. De hoogste financiële leidinggevende, Erin Callan, vertrekt en wordt opgevolgd door Ian Lowitt, die reeds een andere functie bij het bedrijf vervult. Ook benoemde de bank een nieuwe operationele directeur in de persoon van Bart McDade. Hij volgt Joseph Gregory op. De op drie na grootste zakenbank in de VS heeft veel last van de kredietcrisis. Om de kaspositie te versterken, wil Lehman Brothers voor 6 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven.
29 mei
De verkoop van de door de kredietcrisis omgevallen Amerikaanse zakenbank Bear Stearns aan branchegenoot JPMorgan Chase gaat definitief door.
21 mei
De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns gaat ongeveer 7.600 mensen ontslaan. Dat is meer dan de helft van de mensen die werken bij deze bank, die na een reddingsoperatie door de Amerikaanse centrale banken in maart werd overgenomen door concurrent JPMorgan.
9 mei
Citigroup geeft aan dat het 500 miljard dollar (325 miljard euro) aan bezittingen van de hand wil doen om de bank rendabeler te maken. Inkomsten moeten met 9 procent groeien de komende jaren.
24 april 2008
Credit Suisse valt voor het eerst in de rode cijfers tijdens de kredietcrisis.
22 april 2008
Royal Bank of Scotland boekt een verlies van 1,25 miljard pond in slechts zes weken.
21 april 2008
Royal Bank of Scotland bevestigt dat het een uitgifte voor bestaande aandeelhouders wil doen, voor het bedrag van 10 miljard pond.
Bank of England laat weten 50 miljard pond vrij te maken om banken en de hypothekenmarkt te steunen.
18 april 2008
Citigroup ontslaat 9000 banen en schrijft nog eens een bedrag van 15,2 miljard af.
16 april 2008
De winst van JP Morgan daalt met vijftig procent.
14 april 2008
De Amerikaanse bankenketen Wachovia lijdt een verlies van 4,4 miljard dollar aan afschrijvingen.
1 april 2008
Marcel Ospel, hoofd van UBS, neemt ontslag nadat 10 miljoen pond afgeschreven wordt.
16 maart 2008
Bear Stearns wordt verkocht aan JP Morgan Chase voor het relatief kleine bedrag van 240 miljoen dollar onder de druk van de Federal Reserve als noodoplossing.
14 maart 2008
Bear Stearns wordt uit de penairie geholpen door noodfondsen van de bank JP Morgan Chase en de New York Federal Reserve.
7 maart 2008
Het beleggingsfonds Carlyle Capital Corporation, eigendom van Amerikaanse private aandelen firma Carlyle stort in.
De Federal Reserve maakt nog eens een bedrag van 200 miljard dollar vrij aan noodfondsen.
3 maart 2008
Afschrijvingen van hypotheekleningen die verstrekt zijn door de grootste Europese bank HSBC lopen op tot 51 miljoen per dag.
17 februari 2008
De Britse politicus Alistair Darling verkondigt dat de bank Northern Rock genationaliseerd wordt.
13 februari 2008
De winst van de Britse bank Bradford & Bingley is de helft minder na een afschrijving van 94 miljoen pond.
7 februari 2008
De Bank of England verlaagt de rentevoet tot 5,25 procent.
30 januari 2008
De FBI kondigt aan zich te richten op hooggeplaatste bankiers vanwege handelen met voorkennis en fraude in een onderzoek naar de hypotheekcrisis. De Federal Reserve verlaagt de rente nogmaals met 0,5 procent.
21 januari 2008
Aandelenmarkten over de hele wereld hebben te maken met enorme verliezen. De Federal Reserve verlaagt zijn rentevoet drastisch met 0,75 procent.
17 januari 2008
De verliezen van Merrill Lynch, door de verstrekking van hypotheken, bereiken een top van 23 miljard dollar.
16 januari 2008
De winst van JP Morgan reduceert met een derde.
15 januari 2008
Citigroup komt naar buiten met het nieuws het grootste verlies in zijn geschiedenis te hebben geleden. Vervolgens ontvangt zij samen met Merrill Lynch een bedrag van 21 miljoen dollar van buitenlandse investeerders.
11 januari 2008
De Bank of America koopt het in moeilijkheden geraakte Countrywide op voor een bedrag van 4 miljard dollar.
8 januari 2008
Het hoofd van Bear Stearns, James Cayne, neemt ontslag na de bekendmaking van het enorme verlies van de bank.
19 december 2007
Morgan Stanley raakt in de schulden door een afschrijving van 9,4 miljard dollar. Als reactie hierop ontvangt de investeringsbank 5 miljard dollar van de China Investment Corporation.
14 december 2007
Vikram Pandit, de nieuwe baas van Citibank, trekt 49 miljard dollar (33,4 miljard euro) uit om eigen investeringsfondsen uit de problemen te helpen. Het gaat om zeven fondsen waarin veelal hypothecaire producten zijn ondergebracht.
12 december 2007
Centrale banken lanceren onverwachts een vangnet van 110 miljard dollar om leningen tussen de banken mogelijk te maken in moeilijke tijden.
11 december 2007
Federal Reserve verlaagt de rente voor de derde keer in vier maanden tijd.
27 november 2007
Citigroup klopt aan bij het staatsfonds ADIA van Abu Dhabi voor een kapitaalinjectie van 7,5 miljard dollar.
20 november 2007
Freddie Mac kondigt het grootste kwartaalverlies ooit aan met 4,8 miljard dollar aan schulden en afschrijvingen.
15 november 2007
Adam Applegarth, de baas van de bank Northern Rock, neemt ontslag. Barclays verkondigt een verlies van 1,3 miljard pond.
14 november 2007
HSBC (een bedrijf in verzekeringen en financiën) besluit leningen af te schrijven met een ratio van 38 miljoen per dag. Hiermee stijgt de schuld tot 3,4 miljard dollar.
13 november 2007
Bank of America kondigt een afschrijving van 3 miljard dollar aan.
7 november 2007
De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley schrijft 3,7 miljard dollar af.
2 november 2007
Citigroup komt naar buiten met het nieuws opnieuw verlies te hebben geleden, tussen de 8 en de 11 miljard dollar. Voorzitter en algemeen directeur Chuck Prince van Citigroup neemt ontslag.
1 november 2007
Credit Suisse maakt een verlies van bijna 1 miljard pond bekend.
30 oktober 2007
Stan O’Neal van Merrill Lynch wordt ontslagen nadat de bank bekendmaakt een verlies van 8,4 miljard dollar in het vierde kwartaal te hebben geleden.
15 oktober 2007
De kredietcrisis resulteert in een winstdaling van Citigroup van 57 procent.
5 oktober 2007
Merill Lynch erkent een verlies van 5,6 miljard dollar.
1 Oktober 2007
UBS maakt een verlies van 3,4 miljard dollar openbaar. Ook Citigroup schokt zijn investeerders met het bericht dat de winst van het bedrijf in het derde kwartaal met 60 procent zal dalen.
14 september 2007
Spaarders bij Northern Rock halen massaal hun accounts leeg.
13 september 2007
Het nieuws dat Northern Rock financiële hulp heeft gevraagd aan de Bank of England komt naar buiten.
6 september 2007
Grote centrale banken pompen nog meer geld in de markten.
22 augustus 2007
De Bank of America pompt 2 miljard dollar in Countrywide Financial.
16 augustus 2007
Countrywide Financial, Amerika's grootste hypotheekleningenverstrekker vraagt om 11,5 miljard dollar bij veertig grote Wereldbanken.
13 augustus 2007
Goldman Sachs wordt gedwongen om 3 miljard dollar te injecteren in een van zijn hedgefondsen nadat deze getroffen werd door een neerwaartse spiraal in globale aandelen.
10 augustus 2007
Voortdurende onrust zorgt ervoor dat de centrale banken nog eens 120 miljard dollar pompen in de financiële markten. De FTSE index maakt een val van 3,7 procent, de grootste in vier jaar.
9 augustus 2007
BNP Paribas schorst drie hedgefondsen, waarvan er één 1,6 miljard dollar waard is. Volgens BNP Paribas is het onmogelijk om de fondsen te handhaven wegens de hypotheekproblemen in de VS.
Centrale banken worden gedwongen om in te springen zodra de globale aandelenmarkten naar beneden storten. De European Central Bank maakt 94,8 miljard dollar vrij om de markten te stabiliseren, de Federal Reserve en de Bank of Japan 24 miljard dollar.
6 augustus 2007
American Home Mortgage Corp (AHM), de tiende grootste vertrekker van leningen, dient een verzoek om faillissement in.
3 augustus 2007
De Duitse bank IKB onthult 12 miljard te hebben verstrekt aan (risicovolle) hypotheekleningen.
1 augustus 2007
Verontrusting rondom krediet op de wereldmarkten.
19 Juli 2007
Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve Board schat de kosten van de hypotheekcrisis op 100 miljard dollar en wil de misbruik van leningen aanpakken.
22 juni 2007
Bearn Stearns komt naar buiten met het nieuws dat de bank 3,2 miljard dollar heeft gestoken in zijn hegdefondsen naar aanleiding van financiële tekorten. In een poging het vertrouwen van investeerders te redden wordt hoofd management Richard Marin zeven dagen later vervangen door Jeffrey Lane na het instorten van de fondsen.
3 mei 2007
Het verlies op hypotheken dwingt USB om zijn hedgefonds, Dillion Reed Capital, te sluiten.
2 april 2007
New Century Financial, de op een na grootste hypotheekverstrekker in de VS, dient een verzoek om faillissement in.
22 februari 2007
HSBC (een bedrijf in verzekeringen en financiën) ontslaat zijn leiders in de VS omdat de hypotheekschulden explosief toenemen.