Ayers, Phoebe
Ayers is Wikipedian in San Francisco. Ze is bibliothecaris van beroep en schrijft sinds 2003 aan Wikipedia (behalve schrijven checkt ze graag feiten, voetnoten en bronnen van artikelen). Daarnaast geeft ze presentaties en workshops over Wikipedia, organiseert ze meet-ups en werkt ze met andere Wikipedianen aan een boek over Wikipedia, dat in 2008 uit moet komen. Haar boek zal worden uitgegeven door 'O’Reilly Media'.
biografieën van de hoofdpersonen uit de aflevering
Leadbeater, Charles
Leadbeater is een toonaangevende autoriteit op het gebied van innovatie en creativiteit. Hij werkte de afgelopen tien jaar onder meer als senior adviseur van de Britse regering, met als expertise de opkomst van de kenniseconomie en het internet. Schreef het boek ‘We Think’ en wordt beschouwd als promotor van en ‘believer’ in ‘crowdsourcing’.
Keen, Andrew
Keen is voormalig web-entrepreneur en auteur van The Cult of the Amateur – How Internet is killing our Culture. Keen is ras-provocateur en (daarom) veelgevraagd panel-lid op allerlei fora over Web 2.0 en de rol en de toekomst van allerlei toepassingen op het Internet.
Macha, Ndesanjo
Macha komt oorspronkelijk uit Tanzania, waar hij rechten studeerde. Later behaalde hij in de VS zijn Master in de sociologie. Hij heeft een weblog in het Swahili, het eerste weblog in een Afrikaanse taal. Macha is ook de regio-editor van Sub-Sahara Africa van ‘GlobalVoicesOnline’, een weblog gerelateerd aan Harvard. Hij noemt zichzelf blogger, journalist, jurist, en digitale activist. Hij wordt wel ‘de vader van de Swahili Wikipedia’ genoemd, omdat hij in z’n eentje een groot deel van de artikelen geschreven heeft. Hij was een van de keynote speakers (naast Jimmy Wales) op de Wikipedia Academy in Zuid-Afrika in november 2007.
McHenry, Robert
McHenry werkte van 1967 tot 1997 voor de Encyclopaedia Britannica, waarvan de laatste vijf jaar als hoofdredacteur. Hij spande zich in voor een digitale versie van de gerenommeerde encyclopedie (Internet, CD-Rom) en is de digitale wereld op de voet blijven volgen: zijn kritiek op Wikipedia publiceert hij vooral op weblogs. Hij noemt Wikipedia de “Faith Based Encyclopedia” en verwijt de “encyclopedie” een gebrek aan visie en redactionele standaarden. In 2004 publiceerde hij zijn boek How To Know.
O’Reilly, Tim
O' Reilly geldt als de ‘uitvinder’ van de term “Web 2.0” en pareert alle kritiek op Wikipedia en andere online community projecten met de vraag of oude media dan wel beter de waarheid bij ons brachten. Hij is eveneens oprichter van O’Reilly Media, Inc. een uitgeverij die voornamelijk boeken over het internet- en computerlandschap publiceert. Tim is een open source-activist; hij strijdt met name voor nieuwe patenten en nieuwe regels voor intellectueel eigendomsrecht.
Sanger, Larry
Sanger werkte in maart 2000 (gedurende de internet aandelen crisis) als editor-in-chief aan ‘Nupedia’, een online encyclopedie. Op 2 januari 2001 kwamen twee werelden bij elkaar: Sanger ging dineren met een wiki/forum deskundige die voorstelde om deze ‘Nupedia’als een wiki te ontwikkelen; zo ontstond Wikipedia. Sanger verliet de club teleurgesteld vanwege amateurisme en begon in 2007 zijn eigen online info-vehikel: Citizendium.
Wales, Jimmy
Wales was tot januari 2001 de eigenaar van Bomis.com. Hij presenteert zich als dé uitvinder van Wikipedia, wat wordt tegengesproken door Larry Sanger, die stelt dat Wikipedia voortkwam uit zijn ideeën. Wales is nog steeds de opper-Wikipediaan en een streng-gelovige in de mogelijkheden van digitale gemeenschappen en Web 2.0. Sinds het succes van Wikipedia profileert Jimmy Wales zich publiekelijk als de spreekbuis en promotor van Wikipedia. Hij is met name de ‘de facto’ leider van Wikipedia.