Het Wikimodel en Open source-model teren op begrippen als ‘open’, ‘democratisch’ en ‘free’. Maar tegelijkertijd blijkt dat diezelfde infrastructuur het mogelijk maakt voor bedrijven om geld te verdienen over de ruggen van de makers van 'user generated content'. Wikipedia stelt stellig niet te willen afwijken van hun vooropgestelde principes: non profit en open. Niet voor niets is het credo ‘De vrije encyclopedie’. Maar ook Wikipedia leek even gedwongen te worden om op de commerciële toer te gaan: een donatie van 3 miljoen dollar van de Alfred Sloan Stichting heeft de encyclopedie weer voor een aantal jaar gered.
Toch lijkt het erop dat er een andere wind waait door het internetlandschap. Worden daarbij experts weer aan de hoofden van de virtuele vergadertafels geplaatst? Banen we daarmee de weg naar het nieuwe web met de vernieuwde benaming Web 3.0?
Larry Sanger, mede-oprichter van Wikipedia, gooide echter de handdoek in de ring bij Wikipedia en investeert nu in zijn eigen nieuwe project: Citizendium. Via het Wiki-model wil hij samen met experts bouwen aan een gerenommeerde expert-wiki-encyclopedie. Het wordt alleen afwachten of in afzienbare tijd ook een lemma van Citizendium op het scherm verschijnt bij een zoekopdracht in Google.
Een ander verhaal is dat van Jason Calacanis en zijn Mahalo.com. Calacanis was één van de vroege ‘internet-evangelisten’, hij richtte Weblogs.Inc op. Sinds 2007 maakt Mahalo gebruik van web 2.0 tools en betaalde experts, die het zoekwerk voor de internetsurfers op zich nemen. Experts bouwen pagina’s rond verschillende onderwerpen, waarop ze de Google hits voor de surfer thematisch organiseren. De ‘crowd’ wordt daarna gevraagd verbeteringen en opmerkingen door te geven aan de expert. In tegenstelling tot Wikipedia leeft Mahalo niet van donaties, het is zonder twijfel een commerciële site. Maar wie zijn die experts dan? En wat betekenen deze nieuwe tendensen voor het zogenaamde participatieve en democratische karakter van het web 2.0
De virtueel gekroonde koning van het Wikipedia-land, Jimmy Wales, staat tegenwoordig ook aan het hoofd van een zoekmachine: Wikia Search, gebaseerd op het wiki-principe. Wikia, opgericht in 2007, heeft wel een winstoogmerk.