Zehra Bal (bijna 21) woont bij haar ouders in Nieuwegein. In 2004 is ze afgestudeerd aan de havo en na een jaartje Sociaal-juridische dienstverlening en het jaar daarop een jaartje hbo recht is ze uiteindelijk aan de imamopleiding begonnen omdat ze geïnteresseerd is in theologie, en dan met name islamitische theologie. Tot nu toe is ze erg te spreken over de opleiding, ze haalt er ‘met overmaat’ uit wat ze ervan verwacht had. Het liefst zou ze stage willen lopen in een gevangenis, maar ze weet nog niet of dat gaat lukken in verband met omstandigheden. Zehra heeft geen spiritueel voorbeeld, of ‘sheikh’, zoals Hashim: “als bemiddelaar tussen God en mij, is de profeet genoeg”. Ze heeft een bijbaantje als administratief medewerkster bij de Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) in Utrecht.
Bio's van sleutelfiguren uit de uitzending
Jim / Safouan van Caem (22) woont bij zijn ouders in Amsterdam Slotervaart en is 3 en een half jaar geleden moslim geworden. Hij was de eerste die zich voor de imamopleiding opgaf. Werd moslim omdat hij zocht naar antwoorden op de ‘levensvragen’, praatte erover met zijn vrienden en bekeerde zich. Wil graag pedagogisch werker worden en loopt ook al stage in Gouda bij Stek Jeugdzorg. Heeft een bijbaantje bij de transportdienst van het VU ziekenhuis. Hij voetbalt regelmatig maar momenteel niet in clubverband. “Wat Safouan betekent weet ik niet precies. Het veranderen van naam is geen verplichting, vrienden vonden het wel leuk om me zo te noemen, dus zo is het een beetje gekomen…”
Hashim wil graag geestelijk verzorger worden. Hij wil werken met gevangen, drugverslaafden, zieken of mensen die het in het algemeen moeilijk hebben om hun “weg” te vinden in de samenleving. Eén van zijn motivaties hierbij is zijn neefje, een jonge jongen die verslaafd is aan drugs. Hashim houdt zichzelf voor dat zijn neef de verslaving zal overwinnen. Naast zijn opleiding, werkt Hashim als klantenservice medewerker bij Casema in den Haag.
Hashims ouders migreerden in de jaren ‘70 naar Nederland. Toen hij negen jaar was gingen zijn ouders uit elkaar en daarna woonde hij bij zijn moeder. Hashims laatste voornaam is Naushahi en dit leidde hem naar zijn meester Syed Ma´roof Shah. Vandaag de dag frequenteert Hashim de Naushahi moskee van Den Haag, waar ook zijn schoonvader heengaat. Hashim vindt eigenlijk dat de moskeeën 24 uur per dag open zouden moeten zij, net als in de meeste moslim landen.
Hashim stelt dat het moslim zijn eigenlijk heel makkelijk en duidelijk is omdat uiteindelijk alle handelingen naar intentie worden beoordeeld. ‘Men kan een vrouw de hand geven als de intentie hierbij is die persoon niet te beledigen, want iemand beledigen of kwetsen is een grotere zonde dan het geven van een hand.
Theoretisch is het zelfs toegestaan om varkensvlees te eten als er niets anders te eten is en er drie dagen verstreken zijn om alsnog te kunnen overleven’. De profeet zelf leefde dertien jaar in een niet-islamitische omgeving en dus heeft de Koran een antwoord op elke mogelijke ‘twijfel-kwestie’, stelt Hashim.