Amos Oz (Jeruzalem, 1939)
Amos Oz (geboren als Amos Klausner) wordt wereldwijd gezien als een van de grootste hedendaagse schrijvers. Zijn naam wordt genoemd als mogelijk kandidaat voor de Nobelprijs. Zijn werk is in zevenendertig talen vertaald. Romans van zijn hand zijn 'Mijn Michaël', 'Black box', 'Een vrouw kennen', 'De derde toestand', 'Noem het nog geen nacht' en 'Dezelfde zee'. In 2004 verscheen zijn fenomenaal geschreven autobiografische roman 'Een verhaal van liefde en duisternis', die wereldwijd een bestseller werd. Hij publiceerde ook de internationaal succesvolle essaybundel 'Hoe genees je een fanaticus'. Oz kreeg talloze internationale prijzen toegekend, waaronder de Prix Fémina, de Israëlprijs, de Friedespreis des Deutschen Buchhandels en de Prix France Culture. Hij woont in Arad en doceert literatuur aan de Ben-Goerion Universiteit in Beërsjeva.
Politiek: een van de leiders van de Vrede Nu-beweging
Amos Oz was in de vroege jaren '60 actief in de sociaal-democratische Min Hayesod-groep, die zich tegen de persoonlijkheidscultus rond Ben-Goerion en diens centralistische staat verzette. Sinds de Zesdaagse oorlog is Oz actief geweest in verschillende groepen en organisaties van de Israëlische Vredesbeweging, die een oplossing van twee staten voorstaat in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Oz was betrokken bij het comité voor Vrede en veiligheid in 1967 en is sinds de oprichting in 1978 een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Vrede Nu-beweging. Sinds 2003 is hij een van de leiders van de Israëlisch-Palestijnse vredesbeweging het Geneefse initiatief.
Amos Oz is voor een tweestaten-oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict: erkenning in ruil voor erkenning, een staat in ruil voor een staat, onafhankelijkheid in ruil voor onafhankelijkheid, veiligheid in ruil voor veiligheid. Oz is voor vrede, maar is geen pacifist. 'Make peace, not love', is zijn devies. Het tegengestelde van oorlog is niet liefde of broederschap, zegt hij, het tegengestelde van oorlog is vrede.
In 'Hoe genees je een fanaticus' maakt hij de vergelijking met de scheiding na een huwelijk:
"Nu geloof ik niet in een plotseling uitbarsting van wederzijdse liefde tussen Israël en Palestina. (...) Als ik al iets verwacht, dan is het een eerlijke, rechtvaardige scheiding van Israël en Palestina. En een scheiding is nooit prettig, zelfs al verloopt alles min od meer eerlijk en rechtvaardig. Een scheiding doet altijd pijn, is altijd pijnlijk. Met name deze speciale scheiding, die een heel eigenaardige scheiding zal zijn, omdat de betrokken partijen in hetzelfde huis blijven wonen."
"(...) ik zal geen landkaart tekenen, maar kan wel kort samengevat vertellen dat de grens in wezen overeen moet komen met de grens van voor 1967, met enkele wederzijds overeengekomen aanpassingen en enkele speciale afspraken over de omstreden heilige plaatsen in Jeruzalem (...)"
BEKNOPTE BIBLIOGRAFIE
1968 Mijn Michael
1977 Soumchi: Een vertelling van liefde en avontuur (kinderboek)
1987 Black box
1991 De derde toestand (Fima)
1994 Noem het nog geen nacht
1995 Panter in de kelder
1998 Dezelfde zee
2000 De Jeruzalem omnibus (alleen in het Nederlands verschenen)
2002 Een verhaal van liefde en duisternis
2005 Plotseling diep in het woud
Non-Fictie
1995 De ware oorzaak van mijn grootmoeders dood: Essays en artikelen 1967-1993
1996 Zo beginnen verhalen (Essays over literatuur)
2006 Hoe genees je een fanaticus
NB Het jaar van publicatie verwijst naar het origineel