Nu, enige tijd later, kijkt hij nog met plezier terug na de drie jaar die hij als directeur van AES-Telasi in Georgië doorbracht. “ Het was de meest intense periode uit mijn leven. We wisten dat we grote problemen zouden tegenkomen, dat hadden we verwacht. Niet-betalende klanten, en zelfs op corruptie hadden we gerekend. We waren heel dichtbij, maar net niet dichtbij genoeg.”
Waar in de film de corruptie in het energieverdeelcentrum het grootste obstakel lijkt voor een goede stroomvoorziening aan de bevolking van Tblisi, weet Scholey er achteraf nog een belangrijke factor aan toe te voegen. “Uiteindelijk gaat het allemaal om de olie. De Russische regering lag in de clinch met Georgië over de aanleg van een oliepijplijn. Rusland sloot soms de gastoevoer af als de Georgische regering niet wilde meewerken met Rusland. En dan konden wij weer geen stroom leveren.”
Los van alle problemen rond betalingen en corruptie binnen Georgië ziet Scholey zich dan ook vooral slachtoffer van internationale geopolitieke bewegingen. “Zowel de Europese Unie als de Amerikaanse regering heeft nog bezwaar gemaakt tegen het afsluiten van het gas door Rusland, maar dat was niet afdoende. Georgië is een cruciaal stuk land, geopolitiek van enorm belang, en we hebben van tevoren niet goed ingeschat dat wij daar de dupe van konden worden.”
Na de terugtrekking van AES uit Georgië is de energievoorziening nog niet verbeterd. Maar Scholey heeft wel vertrouwen in de nieuwe regering. “Het zijn eerlijke mensen, die hard hun best doen om de corruptie aan te pakken. En dat gaat goed, veel mensen die in de film voorkomen zitten nu in de gevangenis.” Maar voor een goede energievoorziening is volgens Scholey meer nodig: ”Er zijn nog zoveel problemen in dat land. Dat los je niet alleen op met een nieuwe regering.”