Milieudefensie daagt Shell voor de rechter. Hoe is het zover gekomen en waar staan we nu? We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rijtje.

'Shell schendt haar wettelijke zorgplicht'

zo is het allemaal begonnen

In 2015 won Roger Cox samen met Urgenda tegen alle verwachtingen in de klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. De overheid moet meer doen om de CO2-uitstoot te verminderen. In ‘De klimaatzaak’ volgde VPRO Tegenlicht het proces van dichtbij.

Vier jaar later is Cox in samenwerking met Milieudefensie aan een nog grotere uitdaging begonnen: een klimaatzaak tegen het bedrijf Royal Dutch Shell. Shell is één van de grootste bronnen van klimaatvervuiling in de wereld.

Shell schendt daarom zijn wettelijke zorgplicht, zo vindt Milieudefensie. Het respecteren van het klimaatakkoord van Parijs, en de mensenrechten, die in gevaar zijn, vallen daar volgens Milieudefensie onder. Shell zegt daarentegen het Nederlandse klimaatakkoord te omarmen.

4 april 2018: Aankondiging rechtszaak

Milieudefensie kondigt aan naar de rechter te stappen als Shell zijn plannen niet in lijn brengt met het Klimaatakkoord. Shell heeft 8 weken de tijd om te reageren.

28 mei 2018: Reactie Shell

Shell laat in een brief weten niet in te gaan op de eisen van Milieudefensie omdat het deze niet gegrond vindt.

12 februari 2019: 6 organisaties sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Shell

Op 12 februari viel er opnieuw een brief bij Shell op de mat. Deze keer met de boodschap dat de organisaties ActionAid NL, BothEnds, Fossielvrij NL, Jongeren Milieu actief, de Waddenvereniging en Greenpeace NL zich aansluiten bij de rechtszaak.

24 maart 2019: Ruim 17.000 mede-eisers

17.379 Nederlanders hebben zich aangemeld aan als mede-eiser in de rechtzaak.

5 april 2019: Indienen dagvaarding

Milieudefensie dient namens 17.379 mede-eisers en de 6 organisaties de dagvaarding in bij Shell in Den Haag

17 april 2019: Shell verschijnt voor de rechter

Shell meldt zich op 17 april bij de rechtbank omdat ze zijn gedagvaard. De advocaten van Shell en Milieudefensie spreken met elkaar af dat Shell uitstel krijgt en tot 13 november de tijd heeft om met een reactie te komen.

en hier staan we nu

Op dit moment is het eerstvolgende belangrijkste moment op 13 november, wanneer Shell met een verdediging moet komen. Daaruit zal blijken welke verdedigingslijn Shell kiest. Dat zal het verdere verloop van de zaak bepalen.

Voor Milieudefensie wordt 13 november de basis om te zien welk aanvullend onderzoek zij nog nodig hebben. De zaak tegen Shell zal ingewikkelder worden dan de klimaatzaak tegen de Nederlandse staat, omdat Shell als bedrijf in eerste instantie plichten tegenover zijn aandeelhouders heeft.

 

13 november 2019: Shell reageert op de dagvaarding

Shell heeft tot 13 november de tijd om op de inhoud van de dagvaarding te reageren. 

eind 2020

Naar verwachting zullen Milieudefensie en Shell eind 2020 voor het eerst tegenover elkaar staan in de rechtbank.

en hoe verder?

De rechtbank zou na 13 november kunnen beslissen om direct een zitting te houden. Maar aangezien het een complexe zaak is, mag Milieudefensie waarschijnlijk nog een keer reageren op de argumenten van Shell. Daar hebben ze zeven maanden voor.

Op die reactie zou Shell dan óók weer kunnen reageren. De voorspelling is dat eind 2020 pas de eerste zittingsdag wordt gehouden. De eerste keer dat Shell en Milieudefensie elkaar daadwerkelijk in de rechtszaal zullen treffen.

Roger Cox verwacht dat de zaak Shell jaren kan gaan duren en honderdduizenden euro’s kan gaan kosten.