Onder Mubarak steunde de Egyptische overheid officieel het embargo tegen Gaza maar stond de aanvoer via tunnelroutes tussen Egypte en Gaza oogluikend toe. Op een strook van 14 kilometer tussen Egypte en Gaza lagen er destijds 1400 tunnels, die de spil van de lokale economie vormden. VPRO Tegenlicht ging in 2011 ondergronds en onderzocht de wisselwerking tussen Egypte en Gaza.
Van ondergrondse tunnels in Gaza tot het hypermoderne veiligheidsmodel van Israël. De afgelopen twintig jaar was VPRO Tegenlicht diverse malen aanwezig in de regio om verhalen vast te leggen. Bekijk ze hieronder.
Tussen Egypte en Gaza (2011)
De muur (2003)
In 2003 reisde VPRO Tegenlicht af naar het grensgebied tussen de Westelijke Jordaanoever en Israëlisch gebied, waar een hoge 'muur' wordt gebouwd, wat voor Palestijnse burgers opnieuw een beperking van hun vrijheid betekent. We gingen in gesprek met Israëlische journalisten die zich zorgen maken over het toenemende nationalisme en militarisme van het beleid van hun regering. Onder het voorwendsel het terrorisme te bestrijden, lijkt de Israëlische regering met de muur vooral een ander doel te dienen, namelijk de controle over de Palestijnse bezette gebieden onomkeerbaar te maken.
Nu, twintig jaar na deze aflevering, staat de Westoeverbarrière met zijn lengte van ruim 700 kilometer en hoogte van gemiddeld acht meter als een haast ondoordringbaar fort tussen de Westelijke Jordaanoever en Israëlisch gebied in.
De staat van paraatheid volgens Israël (2017)
Israël heeft decennia ervaring met oorlog en terrorisme en geldt als een expert in inlichtingen, surveillance, veiligheid en defensie. Israëlische bedrijven als Radwin, Faception en Magal S-3 vormen de voorhoede in de wereld van cameratoezicht, automatische grenscontrole en gezichtsherkenning. Zo kan het gebeuren dat een bedrijf in haar eigen publiciteit trots naar de metershoge en zwaar beveiligde Israëlisch-Palestijnse muur verwijst en nu lucratieve contracten afsluit in Europa. Maar welke state of mind over wat een veilige samenleving is importeert Europa nu binnen haar politiekorpsen, veiligheidsdiensten en stadsbesturen?
De kolonist van kibboets Karmya (2008)
In kibboets Karmya komen twee Israëlische werelden samen. Aan de ene kant de radicale, religieuze kolonisten, door hun overheid verdreven uit de nederzetting die zij in Gaza hadden opgezet. Aan de andere kant de oorspronkelijke kibboetsbewoners, socialistisch en uitgesproken niet-religieus. De bewoners zijn tot elkaar veroordeeld om binnen de zwaarbeveiligde kibboets een modus vivendi te vinden. Hoewel het tegenpolen zijn, hebben de gemeenschapsleiders van beide groepen een vriendschap gesloten, waardoor beiden anders naar hun overtuigingen zijn gaan kijken. Maar wat betekent dat voor de gemeenschap als geheel?