Mashobra, een dorp in de Indiase Himalaya, de plek waar de Brits-Indiase denker Pankaj Mishra zich terugtrekt om zijn boeken te schrijven, en ook de plek waar massa’s jongeren zich verdringen voor Engelse les, zo laat VPRO Tegenlicht deze week zien in ‘India in tijd van woede’. Het is hun eerste stap om eventueel in aanmerking te komen voor een felbegeerde baan bij een internationaal bedrijf in de grote stad, om een positie te vergaren op de zogeheten opportunities market. De realiteit: er is maar een zeer beperkt aantal banen. De meerderheid van de jeugd blijft gedesillusioneerd achter in het oude bergdorp.
Dit is het fenomeen waarover Mishra’s boeken gaan: de niet ingeloste belofte van de globalisering, en de wereldwijde onvrede, teleurstelling en woede die hieruit voortvloeien. Vrije wereldhandel en democratie zouden geluk en voorspoed brengen voor iedereen, van Amsterdam tot aan Mashrobra, maar klopt deze belofte wel? Jongeren in Nederland kunnen geen woning betalen, werken onverzekerd als zelfstandige en zitten opgescheept met een enorme studieschuld. In India zien we dat jonge mensen teleurgesteld zonder perspectief in hun bergdorp vastzitten, ondanks jaren van economische groei – niks carrière bij een internationaal bedrijf in de grote stad. De zegeningen van kapitalisme en globalisering gelden lang niet voor iedereen, zo ervaren de gele hesjes hier in het Westen en de Indiërs die op de nationalistische Modi-regering stemmen.
Twee opiniemakers bekeken de VPRO Tegenlicht-documentaire alvast: de Vlaamse filosoof en polemist Maarten Boudry en de Nederlands-Ethiopische journalist Seada Nourhussen, tegenwoordig hoofdredacteur van OneWorld. Boudry legt op dit moment de laatste hand aan zijn boek Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat, dat in maart verschijnt, Nourhussen beschreef in dagblad Trouw als Afrika-redacteur acht jaar lang de verschillende gezichten van het verschijnselAfrica Rising: net als India zouden ook Afrikaanse landen profiteren van vrije wereldhandel en democratie, er zou een nieuwe middenklasse oprukken. Gaan alle Afrikanen erop vooruit of is het systeem een loterij met winners en losers?