In 1862 werden bomen in het Leidsche Boschje vervangen. Men plant er onder meer twee platanen. Bijna twintig jaar (1881) later sneuvelen opnieuw veel bomen rond het Leidsche Boschje, als gevolg van de aanleg van een paardentramlijn. De T-kruising wordt een rotonde en het plein met de twee platanen uit 1862 blijven bij deze ingrepen gespaard.
In 1925 wordt de brug over de Singelgracht opnieuw verbreed. Voor de twee platanen zou dat betekenen dat deze nu midden in de rijbaan komen te staan. Amsterdammers komen tegen de kap in verzet en eisen dat de 60-jarige platanen blijven staan.
De gemeente Amsterdam komt tot een plan om de twee platanen op te schuiven. Tot dan toe is er nog weinig ervaring met het opschuiven van oude bomen. De twee platanen worden met behulp van nieuwe technieken langzaam uitgegraven en weggerold. In twee uur tijd worden ze met behulp van mankracht veertien meter verplaatst naar het Leidsche Boschje. Totale kosten van deze innovatieve operatie, inclusief het verplaatsen van de twee platanen: ƒ 1.255.000, ongeveer € 570.000.
De twee platanen van het Leidsebosje hebben na ruim 150 jaar een dikte van bijna zeven meter omtrek bereikt. Het zijn daarmee de dikste bomen van Amsterdam. De rotonde is in de tussentijd bij het (inmiddels modern gespelde) Leidsebosje weer een T-kruising geworden. De gemeente doet er alles aan om de platanen zo lang mogelijk te laten staan. In de jaren ’70 zijn de enorm zware takken voorzien van metalen kroonverankeringen. Inmiddels zijn deze overgenomen door moderne, flexibele kunststof verankeringen. Zo wordt voorkomen dat de takken schade kunnen veroorzaken.
De twee bomen staan op een zeer markante locatie in het centrum van Amsterdam. Op Koningsdag wordt elk jaar traditiegetrouw het eieren gooien onder de plataan georganiseerd. Ook vinden er regelmatig meditatiesessies plaats onder de boom.