ik ga op vakantie en neem mee... deze kijk-, luister- en leestips van Tegenlicht

Vakantie! Eindelijk tijd om te lezen, kijken en luisteren. Weet je nog niet wat? De Tegenlicht-redactie doet een voorzet.

De redactie, 11 juli 2024

documentaireserie: Prehistoric planet

tipgever: Doortje Nieuwenhuijzen

Als klein meisje was ik helemaal in de ban van de lessen die mijn juf gaf over dinosauriërs. Elke week keek ik uit naar de geschiedenisles waarin we het misschien wel over deze geweldige dieren zouden hebben. Achteraf gezien legde mijn juf hiermee de fundering voor mijn latere keuze om biologie te gaan studeren. Ook dino-films verslond ik, ondanks de matige special effects en de wetenschappelijke onjuistheid (al had ik natuurlijk geen idee dat dinosauriërs hun staart helemaal niet gebruikten om op te steunen). 

Inmiddels is de wetenschap veel verder en laten de special effects het toe om helemaal meegezogen te worden in een natuurdocumentaire over de dieren die miljoenen jaren geleden over de aarde struinden. Prehistoric planet flikt het, en dan ook nog eens met de voice-over van David Attenborough. 

Licht kijkvoer waar je ook nog eens iets van opsteekt. Wat het nog leuker maakt: de making off kijken om erachter te komen welke keuzes ze maakten in het proces. Er is namelijk ook nog steeds een hoop wat we niet weten, de films zitten vol speculaties, gebaseerd op de meest recentste. Maar het gaat over dinosauriërs, is dat niet al genoeg reden voor een binge-sessie? 

boek: Prophet Song, Paul Lynch

tipgever: William de Bruijn

Ooit zat ik in een sciencefictiontheatervoorstelling van een Hongaars-Nederlandse maakster. Premisse van de voorstelling: een toekomst waarin Nederland grotendeels overstroomd zou zijn. Grootmoedig meldde actrice Petra Ardai dat we tegen die tijd van harte welkom zijn in het hooggelegen Hongarije. Ze voegde er wel meteen een vraag aan toe: ‘Wat nemen jullie dan mee bij jullie uittocht naar ons, daar in Oost-Europa?’

Als antwoord kwam vanuit de theaterzaal: geld, de auto, onze boot, goud en juwelen, laptop en tv, de camper… Petra was even stil en vroeg toen aan haar theaterpubliek: ‘Wat zouden jullie denken van… een boek over Hongarije, misschien? En een woordenboek Nederlands-Hongaars?’ Beschaamd keken wij als theatergangers in de ons voorgehouden spiegel. We moesten bekennen dat we al meteen gezakt waren voor het Hongaarse inburgeringsexamen. Terwijl wij hier toch zo graag hameren op ‘migranten moeten zich aanpassen aan onze cultuur!’

De imposante Booker Prize 2023 roman van de Ierse schrijver Paul Lynch gaat nog een stapje verder. Wat als er in je eigen land binnenkort een burgeroorlog uitbreekt en jij ineens tot de verguisde en opgejaagde linkse minderheidsoppositie blijkt te behoren? En dus wel of niet gedwongen wordt ‘in het verzet’ te gaan? Naar verluidt wilde Lynch dit boek in Syrië situeren, maar gezien de pan-Europese ‘ruk naar radicaal-rechts’ dacht hij: waarom zou dit in de nabije toekomst niet ook gewoon hier in Ierland kunnen gebeuren? Dat levert een indringend relaas op van hoe politieke ontwikkelingen je leven totaal op z’n kop kunnen zetten.

De roman vertelt het verhaal van Eilish Stack, moeder van vier kinderen en echtgenote van vakbondsleider Larry. Meteen aan het begin van het boek wordt haar man thuis opgehaald en gearresteerd door het regime. Hij keert niet meer terug. Eilish blijft radeloos alleen achter, en komt geen stap verder met uitvinden waar haar man is en hoe het met hem gaat. Maar ze komt vooral schrijnend alleen te staan in de zorg voor haar kinderen én haar dementerende vader. Onder steeds moeilijker omstandigheden…

Vooral voor ouders doet het pijn om dit boek te lezen. De steeds grimmiger wereld dringt steeds harder en gewelddadiger binnen in het huis, gezin en leven van Eilish. Met groot inlevingsvermogen en scherp observerend, boort Lynch al vertellend een gat in je hart, je hersenen en je ziel. Het uiterst penibele open einde is verrassend. Ook al is het achteraf de volstrekt logische outcome van de ontwikkelingen, die we al in zoveel andere landen hebben zien gebeuren.

Prophet song is een geweldige pageturner, die je totaal uitgeput achterlaat. Gelukkig was het zomer en wilde je ‘even helemaal niks’. Dat kun je krijgen!

film: Origin, Ava DuVernay 

tipgever: Xavier Res

Origin vertelt het verhaal van Isabel Wilkerson, journalist en schrijver van non-fictiebestseller Caste, een aangrijpend boek dat goed de verbanden uiteenzet tussen nazisme, de Amerikaanse slavernij en het Indiase kastenstelsel. Deze dramafilm doet dat ook. En hoewel-ie af en toe een beetje uit balans voelt, is het verhaal en de boodschap die worden verteld dusdanig roerend dat je regisseur Ava DuVernay de wat chaotische gedeelten al gauw vergeeft.

boek: Xerox, Fien Veldman

tipgever: Laura Hesselink

Met mijn boekenclub las ik laatst Xerox van Fien Veldman, over een eenzame meid die verdwaald is in haar twenties, en verliefd wordt op haar printer. Een prachtig geschreven verhaal over klassenverschillen in een vastlopende wegwerpmaatschappij; bovendien interessant in een tijd vol kunstmatige intelligentie, waar menselijkheid soms ver te zoeken is.

film: Civil War, Alex Garland

tipgever: Marie Schutgens

Deze film komt echt aan, omdat het zo verschrikkelijk voorstelbaar is geworden in deze gepolariseerde tijd. De cinematografie, de montage en het zeer goede acteerwerk maken dat de film na het zien nog blijft voortdenderen in je hoofd. 

boek: The Last Rhinos, Lawrence Anthony

tipgever: Tara Vierbergen

Voor wie een beetje vinger houdt aan de polsslag van de witte neushoorn, weet dat het er niet bijzonder florissant voor ze uitziet. Wie dan ook nog heeft ingezoomd op het wel en wee van de nóórdelijke witte neushoorn, weet dat deze ondersoort kritisch wordt bedreigd. Lees: er zijn er nog twee. Vrouwtjes. In theorie is het dus al gedaan met de noordelijke witte neushoorn. Je kunt daar stropers voor bedanken.

Goed, dat wist de Zuid-Afrikaanse natuurbeschermer Lawrence Anthony nog niet toen-ie zich in 2006 ten doel stelde de noordelijke witte neushoorn voor uitsterven te behoeden. Een complexe reddingsoperatie werd opgezet voor het handjevol noordelijke witte neushoorns dat indertijd nog vrijelijk scheen rond te lopen in Garamba national park, Congo. Officiële aantallen waren er niet.

De lijst met te nemen hobbels was eindeloos. En dat Garamba national park onder controle stond van de hevig gewelddadige Oegandese rebellengroep LRA, zou voor een gemiddelde natuurbeschermer het einde van de hele reddingsoperatie betekenen. En terecht ook: The Lords Resistance Army heeft een afschuwelijke staat van dienst.

Maar Anthony was niet gemiddeld. En zijn liefde voor de noordelijke witte neushoorn zoveel groter dan zijn angst voor de LRA. Hij besluit contact met ze op te nemen... Meer zeg ik niet.

Oké, behalve dan dat dit boek leest als fictie, maar hartstikke non-fictie is. Dat de verhalen en het werk van Lawrence Anthony werkelijk waanzinnig zijn. Dat Anthony een man is geweest die zijn morele kompas en onderbuikgevoel durfde te volgen. Een man met zoveel liefde voor de natuur en gelijktijdig oog voor context, nuances, gevoeligheden, en begrip voor menselijk handelen (behalve het handelen van stropers), dat het diep ontroert.

‘How such incredibly powerful creatures could be so vulnerable was a crime against the universe. The tragic futility of it all was what really got me. The rhino’s brilliant million-year evolutionary effort to build up three tons of muscle, bone and horn to defend itself meant nothing in a modern technological world that didn’t care a fig about them. The fact that our grandchildren may never see a rhino in the wild again was a pivotal reason to continue to try and save them,’ aldus Anthony. 

TikTok-video: Lost blijkt tóch een goede serie

tipgever: Daan Kuys

Ben jij ook een millennial en heb je vroeger een veel te groot deel van je leven verspild aan het kijken van de serie Lost? Die onnavolgbare passagiers-storten-neer-op-mysterieus-eiland-show van zes seizoenen waarover iedereen zo boos was omdat er niets van bleek te kloppen?

Goed nieuws: het was wel degelijk een goed in elkaar gezette serie en je honderden uren kijktijd waren het allemaal waard. TikTokker Brett legt in 3,5 minuut uit hoe het allemaal zit, van de losgeslagen ijsbeer tot de sideflashes in de kerk (nee, de passagiers waren niet allemaal dood vanaf het begin). 

3,5 minuut waarin alles op z’n plek valt en de frustraties van weleer verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

film: The Best of Youth (La meglio gioventù), Marco Tullio Giordana

tipgever: Nova van Campen

Voor The Best of Youth moet je even gaan zitten: in zes uur tijd krijg je veertig jaar van het leven van twee broers voorgeschoteld. De gehaperde, maar chronologische opbouw zorgt ervoor dat je totaal meegesleept wordt in het leven van de hoofdrolspelers en op die manier een raar soort intieme band met ze opbouwt. Het is bijna alsof je het levensverhaal van een onbekende grootouder te horen krijgt; veel van de significantste evenementen uitgelicht en andere juist weer achterwege gelaten, plaatsmakend voor specifieke gebeurtenissen die er amper toe doen in de lijn van het grote verhaal, maar die op subtiele wijze veel van het werk dragen. Juist ook door die manier van vertellen, waarbij niet iedere minuut evenveel aandacht vergt, vliegen de uren voorbij. Uit angst voor het grote aantal mensen dat bij het vooruitzicht van zes uur lang voor een scherm zitten al vriendelijk bedankt, is de film in twee delen opgedeeld en uitgebracht.

Je krijgt een inkijk in het Italië post-tweede wereldoorlog, waar het turbulente politieke klimaat zichtbaar invloed heeft op het leven en denken van de broers. De subtiele invloed van verschillende politieke, filosofische en religieuze overtuigingen op personen en hun relaties met anderen wordt goed en realistisch gepresenteerd en liet me achter met een melancholisch gevoel voor een tijd en plek die ik nooit gekend heb.

muziek: What’s it all mean, The Philharmonik

tipgever: Elleke Claessen

The Philharmonik. De naam doet wellicht anders vermoeden maar o mijn god wat is deze muziek sexy. Niet voor niets de winnaar van de NPR Tiny Desk (ook een tip) contest. Op het nummer What’s it all mean, dat ik (als niet-muziekkenner) als eclectisch met een vleugje soul zou omschrijven, werd ik op slag verliefd. 

Wat een heerlijke vibe, wat een fantastische groep. Terwijl de tekst van het nummer de zin van het leven bevraagd, krijg je bij het luisteren en het kijken van de bijbehorende videoclip juist alleen maar heel veel zin in het leven.

The Philharmonik ‘What's It All Mean?’ (2024 NPR Tiny Desk Winning Entry)

film: V for Vendetta, James McTeigue

tipgever: Mo Jouhri

De laatste tijd heb ik het gevoel alsof ik een wormgat ben opgeslokt en in een alternatief Orwelliaans universum ben ontwaakt. Extreemrechtse ideeën groeien als onkruid, en andere geluiden worden arglistig vervormd.

‘Remember, remember, the fifth of November, the gunpowder, treason and plot.
I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot.’


Met deze zinnen begint de film V for Vendetta, gebaseerd op de gelijknamige grafische roman van Alan Moore. Laatst keek ik de film opnieuw (voor de vijfde keer alweer) en werd ik opnieuw weggeblazen door alle krachtige thema’s die meesterlijk door de film zijn verweven. Wraak, anarchie, de strijd tegen onderdrukking en de kracht van het collectief komen onder ander aan bod. Maar één vraag resoneert altijd: wat is de kracht van een idee?

In V for Vendetta voert de revolutionair ‘V’ een complex kat-en-muis spel met een fascistische regering en tracht deze uiteindelijk omver te werpen. Het verhaal speelt zich af in een toekomstig Groot-Brittannië dat geteisterd wordt door een mysterieus virus, dat leidt tot een strenge overheid, fascistische regels, en het ontkennen van individuele vrijheden.

Deze alternatieve versie van ‘Brittannië’ is een politiestaat geregeerd door de ultraconservatieve ‘Norsefire’ partij die alle touwtjes in handen heeft. Ze houden de macht door de publieke opinie te dirigeren, kritische journalistiek het zwijgen op te leggen en door iedereen die hun conservatieve ideeën in twijfel trekt uit de weg te ruimen. Dat betekent bijvoorbeeld: geen Islam, geen homoseksualiteit, geen progressieve ideeën. Lang leve Norsefire! Lang leve Brittannië! Klinkt dat al bekend?

Onze mysterieuze vrijheidsstrijder V is minder een held en meer een idee: ideeën vindt hij namelijk kogelvrij. In zijn kern vertegenwoordigt hij anarchie en chaos, iemand die een corrupte regering omver wil werpen en weinig nadenkt over hoeveel onschuldige mensen in de strijd zouden kunnen sterven. Tegelijkertijd presenteert hij zichzelf als het eerste dominosteentje dat onzelfzuchtig moet vallen om alle steentjes met elkaar te verbinden. Hoe werpt V uiteindelijk een fascistische regering om? Door het idee te verspreiden dat een regering zijn burger moet dienen, en niet andersom. Een simpel maar krachtig idee.

podcast: Articles of Interest

tipgever: Fien Leeflang

Waar ik normaal niet zo’n fan ben van spin-offs, vind ik dit een enorm succes. Articles of Interest is een aftakking van de podcast 99% Invisible, de podcast neemt mode als concept onder de loep.

Elke aflevering bespreekt een aspect van kleding, dit kan een stijlvorm zijn, zoals uniform dressing of iets heel concreets als de aflevering Pockets.

Mijn favoriete aflevering is misschien wel de aflevering ‘Fashion Without Capitalism’. Hierin bespreken ze mode ten tijde van communisme door middel van het leven van de Hongaarse kunstenaar Tamás Király. Die mode bleek veel kleurrijker en frivoler dan vaak wordt gedacht. Kortom, een horizonverbredende podcast waar mode als maatschappelijke tool wordt ontleed.

Luister de podcast hier