Marcel Jacobs is, samen met zijn vrouw, biologisch boer. Hij produceert kleinschalig in Maasbree, in de buurt van Venlo. Met hun bedrijf People’s Farm leveren zij direct aan de consument zonder tussenpersoon via hun systeem van ‘Verskratjes’. Deze kratjes, met daarin vers voedsel, leveren zij wekelijks aan hun abonnementhouders.
Voordat Jacobs kleinschalig ging boeren was hij een ‘conventionele boer’ die op grote schaal, met behulp van bestrijdingsmiddelen, prei verbouwde voor de supermarkten en verwerkingsbedrijven. Toen Jacobs zes jaar geleden meer schaalvergroting als de enige optie zag om als boer te overleven, besloot Jacobs het roer om te gooien en kleinschalig voor de regionale markt te gaan produceren.
Steun voor deze overstap was er vanuit Den Haag niet, vertelt Jacobs. Maar het moeilijkste bij deze overstap was het bedrijf losweken van alle verplichtingen die bij het grote bedrijf hoorden: de financieringen, de verzekeringen en de vergunningen.
Hoe bekijkt deze biologische boer de situatie van de Nederlandse landbouw en wat zou hij anders doen als hij het beleid mocht bepalen?