Nu probeert Koornstra, die zijn activiteiten als ondernemer even aan de kant heeft gezet, de vernieuwers van vandaag het juiste zetje te geven. En daar ervaart de energiecommissaris nog weerstand. Niet omdat de technologie er nog niet is, maar omdat de huidige machthebbers ons oude economische systeem nog niet willen loslaten.
En zo kan het dat een ondernemer die in Nieuwegein een pomp uitvond die niet stuk gaat, en waarmee tot zo’n vijftig procent energie kan worden bespaard, zijn uitvinding nog steeds niet omarmd krijgt door de grote industriëlen. 'Terwijl je hem in maximaal drie jaar tijd hebt terugverdiend', roept Koornstra uit.
Zo kan het dat tuinders in het Westland, die met hun restwarmte Den Haag willen verwarmen, ineens een groene belasting – een belasting op groene energie, inderdaad – op hun dak krijgen, waardoor het hele plan niet door kan gaan.
En ook Koornstra zelf ervoer die tegenwerking toen hij de gloeilamp wilde vervangen door de LED-lamp. 'De minister zei tegen me: "Philips en de Universiteit zeggen dat je liegt." Tsjah, dan kun je je afvragen: is de autoriteit de waarheid, of moeten we van de waarheid de autoriteit maken?'
'Bij te veel mensen is het besef van deze nieuwe wereld, deze missie, nog niet doorgedrongen. De huidige wereld is nog gebaseerd op schaarste. Het moet stuk, het moet kapot, het moet weg, het moet verbranden. Want anders is er geen handel. Maar in een circulaire wereld is er geen handel meer, want alles blijft. Het enige dat van buiten komt, is energie, en dat is gratis. Aan overvloed kun je geen geld verdienen.'