Manuel Castells (Hellín, Spanje, 1942) is hoogleraar Communicatie, technologie en maatschappij aan de University of Southern California, Los Angeles en directeur van het Internet Interdisciplinary Institute aan de Universitat Oberta de Catalunya, Barcelona. Daarnaast is hij emeritus hoogleraar Sociologie en Stad en regionale planning aan de University of California, Berkeley.
De financiële crisis vanuit sociologisch perspectief bekeken
Manuel Castells
Manuel Castells is socioloog en oprichter van het Aftermath Network. Hij bekijkt de financiële crisis vanuit sociologisch perspectief.
Castells werd vooral bekend met zijn driedelige werk The Information Age. Economy, Society and Culture (1996-2003), waarin hij het begrip netwerksamenleving introduceert. Castells constateert dat de technologische ontwikkelingen sinds de vroege jaren zeventig ingrijpende gevolgen hebben gehad voor de economie: die is werkelijk globaal geworden in de zin dat de kapitaalmarkt zich van nationale grenzen niets meer aantrekt. De grote geldstromen bewegen zich nu in een abstracte, globale ruimte, volgens een eigen logica, in real time, en zijn voor niets en niemand meer beheersbaar. De gevolgen van deze ontwikkeling zijn echter niet abstract: zij zijn op allerlei manieren voelbaar in de samenleving, in de politiek en in de cultuur.
Castells is de oprichter van het Aftermath Network. Kort na aanvang van de financiële crisis van 2008 verzamelde hij op verzoek van de vermogende Gulbenkian Foundation in Lissabon een kleine groep van internationale topintellectuelen om zich heen om dieper over de crisis na te denken. In ‘Waar is de woede?’ legt Castells uit waarom en hoe mensen hun woede uiten over de financiële crisis veroorzaakt door de banken.
Interviewer: Bregtje van der Haak
Locatie: Lissabon, Portugal
Datum: 9 juli 2011