Bagdad; de gevaarlijkste stad ter wereld. Op de Tariq Bin Ziad High School beginnen vier jongens - vrienden en klasgenoten - aan hun eindexamenjaar. Te midden van zelfmoordterrorisme, bermbommen, ontvoeringen en energiestoringen, blijven het pubers die kampen met een strenge schoolmeester, de stress van het eindexamen, gierende hormonen en veeleisende ouders. De jongens – een Koerd, een sjiiet, een christen en een gemengde soenniet-sjiiet - hebben ieder een camera gekregen om hun leven en elkaar te filmen. Kan hun multiculturele vriendschap standhouden in een stad die wordt verscheurd door sektarisch geweld?
In Tegenlicht, de andere kant van het verhaal in Baghdad, het dagelijkse leven in oorlogstijd door de ogen van vier pubers. Kan hun vriendschap standhouden?
Het schooljaar begint oktober 2006, de dodelijkste maand sinds het begin van de oorlog met in Bagdad alleen al meer dan 2700 doden. De Tariq Bin Ziad jongensschool ligt in de gemengde middenklassenbuurt Zayuna en is lange tijd een veilige haven in de belegerde hoofdstad.
Het is een cruciaal jaar voor de scholieren en hun ouders. Halen ze hun diploma, dan is de weg open naar de universiteit of voor anderen, het buitenland. Maar de zware levensomstandigheden en de angst voor geweld zijn niet bevorderlijk voor geconcentreerde studie. Liever zijn de jongens bezig met meisjes, computerspelletjes en (Amerikaanse) muziek.
Anmar maakt zich zorgen over zijn vriendin, die niet reageert op zijn sms’jes. De buurt waar de jongens wonen wordt net als de rest van de stad steeds verder opgedeeld in etnisch homogene buurten en als christen vreest Anmar dat de moorddadige bendes het op een dag op hem gemunt zullen hebben.
Hayder is 18 jaar oud en sjiiet. Zijn lievelingsvak is Engels, want dat gaat hem helpen om songwriter te worden. Om de techniek te doorgronden, leert hij vast het nummer Slave van Britney Spears uit zijn hoofd. De op het oog veel jongere Mohammed- vader soenniet, moeder sjiiet - is een gevoelige, typische tiener die niet van studeren houdt. Hij droomt ervan na zijn achttiende verjaardag naar de Oekraïne te verhuizen, maar dan moet hij wel de benodigde dertienhonderd dollar bij elkaar zien te krijgen, een paspoort bemachtigen én zijn diploma halen.
Mohammeds beste vriend Ali is een Koerd. Voor hem wordt het leven buiten de schoolmuren steeds ingewikkelder. Na een aantal maanden besluit zijn familie naar het rustige Arbil in Iraaks-Koerdistan te vertrekken. Maar daar mist de rusteloze tiener niet alleen zijn vrienden, maar ook ‘de actie’ in Bagdad.
Tien maanden delen de jongens hun persoonlijke ervaringen en overpeinzingen met de camera. Tien maanden waarin zij live op televisie zien hoe Saddam Hussein wordt opgehangen, de stad steeds onveiliger wordt en de Amerikanen uiteindelijk 30 duizend extra militairen naar Bagdad sturen voor de zogeheten surge.
In Tegenlicht, de andere kant van het verhaal, het dagelijkse leven in oorlogstijd door de ogen van vier pubers.
Regie: Ivan O'Mahoney, Laura Winter