Hel en paradijs in Indonesië is een vervolg hierop en verhaalt over de spanningen tussen een gematigde islamitische meerderheid en een radicale minderheid, die actief bezig is met aanslagen in Indonesië. Een land met niet alleen Allah, maar ook God, Shiva en Bhudda en alle kleine huisgeesten. Kortom een plek waar alles wat zich tussen hemel en aarde bevindt zich constant manifesteert. Die verwarring in het land is een inspiratiebron voor kunstenaars.
Tegenlicht
Hel en paradijs in Indonesië
Een aantal jaar geleden maakte Leonard Retel Helmrich, in opdracht van Tegenlicht, een film in Indonesië, dat toen werd opgeschrikt door een aantal terroristische aanslagen. In Vlucht uit de hemel schilderde hij een portret van een ‘pesantren’, een islamitisch jongensinternaat op Centraal Java en slaagde er zo in een inkijk te geven in de wereld van een gematigde islamitische gemeenschap.
In Hel en paradijs in Indonesië volgen wij de troubadourspeler Agus, die voor kinderen en volwassenen de maatschappelijke gebeurtenissen kritisch becommentarieert. Op zoek naar antwoorden vertrekt hij naar Bali waar hij in de gevangenis de confrontatie aangaat met één, van de inmiddels ter dood veroordeelde, terroristen van de eerste bomaanslag op een discotheek op Bali: Imam Samudra. Deze onthult hem zijn ontluisterende levensvisie. Ook praat Agus, met behulp van een paragnost, met één van de overleden daders van dezelfde zelfmoordaanslag op Bali.