Tegenlicht

Seksslavinnen

In de schokkende documentaire 'Seksslavinnen' worden we meegevoerd in de schimmige, zeer lucratieve, wereld van de vrouwenhandel ten behoeve van de seksindustrie.

‘Vrouwenhandel roept afschuw op bij beleidsmakers, journalisten, politici en burgers. Maar in de praktijk blijft er weinig over van die reactie. Vrouwenhandel heeft zich in Nederland genesteld, schouder aan schouder met de onverschilligheid en in stand gehouden door de politiek en samenleving’. Dit zegt de Nederlandse juriste en onderzoeksjournaliste Ruth Hopkins in Tegenlicht  in de documentaire Seksslavinnen. Hopkins is de auteur van het recent verschenen boek over vrouwenhandel: ‘Ik laat je nooit meer gaan’.

In de schokkende documentaire 'Seksslavinnen' worden we meegevoerd in de schimmige, zeer lucratieve, wereld van de vrouwenhandel ten behoeve van de seksindustrie. Het verhaal begint met de armoede in de dorpen van Moldavië en de Oekraïne waar meisjes worden geronseld om vervolgens via Turkije doorverkocht te worden aan pooiers en bordelen in heel West-Europa. Door o.a. te werken met verborgen camera's laat de documentaire een indringend beeld zien van de wereld van de seksslavernij.

'Mijn vrouw is verkocht in Turkije', zo begint Viorel uit Odessa in de documentaire zijn verhaal bij de hulporganisatie die zich bezig houdt met de opsporing van slachtoffers van vrouwenhandel. Verkocht, door een kennis, voor duizend dollar aan een zeer gewelddadige pooier. Wanhopig gaat hij met de cameraploeg op zoektocht naar Katja en belandt in de wereld van seksslavinnen en mensenhandelaren.

bijlagen

 

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Dien Korvinus stelt dat: 'officieel is de slavernij afgeschaft maar dat betekent niet dat het niet meer voorkomt. Overal op de wereld worden mensen uitgebuit en aan die uitbuiting wordt grof verdiend'. Harde cijfers zijn moeilijk te krijgen maar volgens schattingen zijn er in Nederland meer dan 3500 verhandelde vrouwen, voor het merendeel afkomstig uit Midden- en Oost-Europa.

'Seksslavinnen' is een documentaire van de Canadese regisseuse Esther Bienstock, door Tegenlicht bewerkt naar de Nederlandse situatie.

Vanwege auteursrechten kan de documentaire niet online worden bekeken.

regie: Esther Bienstock
bewerking: Henneke Hagen
eindredactie: Doke Romeijn/Frank Wiering