In de zomer van 2004 vroeg Saakasjvili de Georgisch-Russische oligarch en multimiljonair Kakha Bendookidze of hij voor zijn geboorteland wilde doen wat hij voor de zware industrie in Rusland had gedaan: de zaak economisch gezond maken. Bendookidze nam de handschoen op, en als Minister, speciaal belast met de hervorming van het land, stelde hij zich een schijnbaar eenvoudig doel: privatiseren, zoveel mogelijk (buitenlands) geld aantrekken en Georgië tot het bruisend hart van de regio maken. “Georgië is bereid alles te verkopen, behalve zijn geweten”, liet hij de wereld weten.
Tegenlicht
Riverside Conversations
Een jaar na de rozenrevolutie in Georgië is het tijd om een eerste balans op te maken. Slaagt de jonge, veelal in het Westen opgeleide regeringsploeg van president Saakasjvili erin de voormalige Sovjet Republiek op poten te krijgen?
Het land ligt inderdaad gunstig. Ingeklemd tussen Rusland en Turkije is het de poort tussen Oost en West, tussen Europa en Centraal Azië. Het heeft hoge verwachtingen van de aanleg van een pijplijn die de olie van de Kaspische Zee naar het Westen moet voeren. Maar diezelfde ligging maakt het land ook tot kruispunt van allerlei spanningen. De grenzen met Rusland staan nog steeds niet vast, de Zuid-Ossetiers en de Abkhazen willen onafhankelijkheid, de Tsjetsjeense vrijheidsstrijders gebruiken het land als uitvalsbasis, het Midden-Oosten is zenuwachtig en de Georgiërs zelf moeten onder al die druk beslissen of ze bij Europa of Azië willen horen.
Maar is de westerse wereld wel geïnteresseerd in wat Georgië te bieden heeft?
Het derde deel van The Riverside Conversations: The Case of Georgia. Investeerders Jim Rogers en Marc Faber ontmoeten Kakha Bendookidze in Tbilisi.
Samenstelling: George Brugmans
Research: Olaf Oudheusden
Camera/regie: Odette Toeset