Tegenlicht

Democratie voor beginners

Is democratie wel te exporteren? En hoe staat de democratie er in de VS, de grootste exporteur, eigenlijk voor?

In mei zond Tegenlicht twee uitzendingen uit rondom de democratie: is democratie wel te exporteren, en hoe staat de democratie er in de VS, de grootste exporteur, eigenlijk voor? Op zondag 4 juli werden deze beide uitzendingen, gecombineerd in één lange versie, nogmaals uitgezonden. Deze versie van ruim 70 minuten is op deze pagina in zijn geheel te bekijken. 

Op maandag 28 juni droegen de Amerikanen de macht over aan de Irakese interim-regering, en kregen de Irakezen (voor een deel) de soevereiniteit weer terug over hun eigen land. Op papier bereikten de VS daarmee een belangrijke mijlpaal in hun streven het Midden-Oosten te democratiseren, maar de komende zes maanden zal moeten blijken of alle inspanningen ook het beoogde resultaat gaan opleveren.

In januari staan de eerste verkiezingen in Irak gepland, en tot die tijd staat de interim-regering voor de lastige taak een goedwerkend staatsapparaat te bouwen, om de nieuwe democratische werkelijkheid tot een succes te maken. Want wat betekent de democratie nu precies in een Irakese context en hoeveel tijd is er nodig voor het opbouwen van de noodzakelijke politieke instituties en een deugdelijke rechtsorde? Is het überhaupt wel mogelijk om in zo’n korte tijd een democratische staat van de grond af op te bouwen? Vragen die aan bod komen in deze extra lange Tegenlicht, een compilatie van twee uitzendingen over democratie die Tegenlicht in mei van dit jaar uitzond.

Naast een inventarisatie van de (on)mogelijkheden van de democratie als exportproduct, wordt er ook gekeken naar de VS: hoe gaat de brenger van democratie in de wereld eigenlijk zelf om met haar democratische systeem? Centraal in de documentaire staat de veelgeprezen politiek analist Fareed Zakaria. Hij plaatst in zijn boek 'De toekomst van vrijheid' veel vraagtekens bij het ideaalbeeld van de democratie en stelt zelfs dat democratie in bepaalde omstandigheden meer kwaad doet dan goed.

Regie: Shuchen Tan, Eugene Paashuis
Redactie/interviews: Roel van Broekhoven, William de Bruijn, Shuchen Tan
Research: Ger Wieberdink, Frank Theunissen, Bram Esser, Stefanie de Brouwer/Cristina Berio
Productie: Nicoline Tania, Mariska Schneider
Eindredactie: Roel van Broekhoven, Hans Keller, Doke Romeijn