OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van Salvador Bloemgarten. Een soort historisch essay over 1798.
-Een gesprek van Marnix Koolhaas met Frans Tutuhatunewa, president in ballingschap van de RMS, de Republiek der Zuid-Molukken, over de huidige crisis in Indonesië en de mogelijkheden die dat kan bieden voor de onafhankelijkheid van de Zuid-Molukken. De regering Suharto dreigt te struikelen over de economische crisis in Indonesië.
-Hans Olink praat met Bastiaan Willink naar aanleiding van diens onlangs verschenen boek `De Tweede Gouden Eeuw, Nederland en de Nobelprijzen voor natuurwetenschappen 1870-1940´, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 1942 8.
-Kort commentaar van Marnix Koolhaas op de uitslag van een onderzoek waaruit blijkt dat topmanagers Kok als premier willen maar dat de VVD de grootste partij zou worden als er nu verkiezingen kwamen.
-Marnix Koolhaas praat met Ton Schulte, eindredacteur van het boek `Ruïnes in Nederland´ - red. A. G. Schulte, uitg. Waanders, isbn 90 400 9974 x.
-De tentoonstelling `Stoom, staal en studeerkamers´ in het Boerhaave-museum in Leiden laat zien hoe in de negentiende eeuw de wetenschap de samenleving beïnvloedde. Tim Huisman leidt Annemieke Windt rond door de wereld van de negentiende eeuwse wetenschap. Tentoonstelling `Stoom, staal & studeerkamers; Wetenschap en samenleving in de Negentiende Eeuw¿ - t/m 3 mei 1998 Museum Boerhaave, Leiden
-Het Nederlands filmmuseum heeft een film samengesteld uit fragmenten van filmverslagen die gemaakt zijn door Theo Regout. Regout maakte al vanaf zijn vierentwintigste reizen naar onbekende oorden die hij vastlegde op film. Zijn drijfveer was een romantisch zoeken naar de bronnen van de beschaving en de puurheid van het leven, die in de jaren twintig naar zijn mening in West-Europa niet meer te vinden was. Zijn zoon Peter ging vanaf 1951 een paar keer met zijn ouders mee. Marnix Koolhaas praat met hem. Compilatiefilm: `Afrikaans avontuur, De reizen van Theo Regout’ , Filmmuseum Amsterdam 15 t/m 28 januari 20.30 uur.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Kees Stip, deel 2: Een tweedelig portret van de 84-jarige Kees Stip. Stip was van 1950 tot 1979 werkzaam bij het Polygoon journaal. In de jaren `50 was hij de samensteller van de fameuze Polygoon jaar -overzichten en maakte hij voor de Rijksvoorlichtingsdienst een aantal korte propagandafilms. Later schreef hij voor de Volkskrant elke week twee korte `dierenversjes´ onder het pseudoniem Trijntje Fop en publiceerde hij gedichten. Samenstelling: Willem de Haan. Presentatie: Kiki Amsberg
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas