Als je het land binnenkomt met het vliegtuig, wordt je bagage doorzocht en moet je alle plastic zakjes direct inleveren. En ook bij de grensovergangen wordt gecontroleerd. Wie in Rwanda toch wordt betrapt met een niet-biologisch afbreekbaar tasje, betaalt een boete van omgerekend 67 euro. Alleen de medische dienstverlening en bedrijven met een vergunning krijgen een uitzondering.
In 2008 ontving Rwanda van de Verenigde Naties de Habitat Scroll of Honour Award voor het zero tolerancebeleid tegen plastic. Ook volgens de Rwandese Milieubescherming is het verbod een succes. De gewassen groeien beter, het vee is gezonder en de waterhuishouding raakt minder vaak verstopt door plastic zakken. Delegaties van over de hele wereld komen op bezoek en nemen een voorbeeld aan Rwanda. Zo stelde buurland Kenia vorig jaar ook een streng verbod op plastic tasjes in. De straffen lopen op tot een boete van 38.000 dollar of een celstraf van vier jaar.
Maar naast de schoonste straten van het continent heeft het verbod ook wat anders opgeleverd: smokkelaars. Dagelijks proberen mensen de grens over te steken met plastic tasjes verstopt in hun bagage en zelfs op hun lichaam getapet. Ze riskeren hiermee een gevangenisstraf van een half jaar of langer. Hun smokkelwaar verkopen ze met een beetje winst aan kleine winkeltjes en marktverkopers. Onze correspondent Delphine Umuhoza ging op een zonnige maandag in de hoofdstad Kigali op zoek naar verkopers die ergens op een geheime plek nog wat verboden plastic hebben liggen.