Een noodlijdende rijschool in Madrid, Spanje, kwam op het idee om rijlessen speciaal voor Chinese nieuwkomers te geven. En het werd een groot succes.
Metropolis
wereldchinezen
Sinds China in de jaren negentig haar poorten opende is het land in recordtijd een economische wereldmacht geworden. De open grenzen bieden ook voor Chinezen de kans om elders op de wereld op zoek te gaan naar een beter bestaan. Op zoek naar wereldchinezen, en die zijn inmiddels in zo'n beetje elke uithoek van de wereld te vinden, zo blijkt uit de verhalen.
In het handelsdictrict van Jakarta, Indonesië, is maar liefst negentig procent van de handel in Chinese handen. Meneer Candra is zo'n chinees; hij verkoopt waterkoelers.
In de hoofdstad van Zambia zie je steeds meer winkels van Chinese eigenaars. Chinezen zie je daarbinnen echter niet. Veel van de eigenaren zijn net als de Jiang uit dit item illegaal en komen alleen 's avonds om het verdiende geld op te halen.
De meeste Chinezen in het buitenland verlieten China op zoek naar werk of nieuwe zakelijke mogelijkheden. Maar anderen zagen zich gedwongen te vluchten vanwege religieuze of ideologische redenen. Zo ook de leden van de Falun Gong, die onder meer naar New York uitweken.
Zelfs Afghanistan blijft niet gespaard voor de stortvloed aan supergoedkope maar ondeugdelijke producten uit China.
Omdat er steeds meer Chinezen in Ethiopië aan het werk zijn, zag zangeres Yodit Gezahegne er wel brood in om haar liedjes voortaan in het Chinees te zingen, speciaal voor hun oosterse gasten.
Omdat China tegenwoordig economisch harder groeit dan de Verenigde Staten, maken steeds meer Chinese Amerikanen de oversteek terug naar het land van hun voorvaderen.
Wu You Lin, een Chinese zakenman in Mexico, was zo slim om het beeldrecht te registreren van de Maagd van Guadalupe, de beschermheilige van alle Mexicanen en bovendien het heiligste relikwie van de Katholieke Kerk in Mexico.