Coca Cola organiseerde in 1993 in Nicaragua een promotieactie: wie een flesje kocht met op het dopje het winnende nummer, zou 50.000 cordoba (zo'n 2000 euro) winnen. Maar door een drukfout waren er niet 1 maar 11.000 winnende dopjes. Nu 16 jaar later later hebben de prijswinnaars nog steeds geen geld gekregen en komen elke maand samen voor een protest.
Metropolis
protesteren
In Nederland komen we niet graag meer uit onze luie stoel om de barricaden op te gaan. En áls we het al doen, dan lopen we in lullige hesjes een paar rondjes op het Malieveld. Dan gaan ze in de rest van de wereld vaak een heel stuk verder. Onze correspondenten laten deze week zien welke strategieën mensen wereldwijd uit de kast halen om aandacht te vragen voor hun ongenoegen.
Een groep vrouwen in Armenië is niet blij met rode appels. Niet vanwege bestrijdingsmiddelen, maar de traditie is daar dat na de huwelijksdag de ouders van de bruid een rode appel krijgen als blijkt dat de bruid maagd was. Hartstikke achterhaald, vinden veel Armeense vrouwen en daarom begraven zij de appel als protest.
In Zambia protesteren ze zelden, daar doen ze meer aan dialoog. Toch vond Cleopatra een eenzame student die protesteert tegen de regering. Hij loopt zonder te eten vanuit zijn dorp naar de hoofdstad, waar hij -dat wel- een gesprek met de president eist. Allemaal om een studiebeurs voor zijn vriend te regelen.
In China strijdt meneer Jiang tegen de verontreiniging van het milieu door de regering. Hij heeft een bromfiets in de vorm van een aardbol, waarin hij eet, slaapt en heel China rondreist om mensen bewust te maken van het milieu. Regisseur Bas Roeterink en correspondente Sunny zochten hem op.
Maxim Kuleshov is beroepsactievoerder. Een van de weinigen in Kyrgyzië, een land waar iedere vorm van protest tegen de regering niet wordt toegestaan. Onze correspondent trok met hem op en zag hoe hij met zijn spandoek opgepakt werd voor het presidentiële paleis.
Ben je jong in Oekraïne en houd je niet van nachtclubs en bier? Dan ga je extravert gekleed de straat op om te protesteren tegen je verveling.
In de Japanse cultuur, waar werken zo ongeveer alles is, val je bijzonder hard buiten de boot als je niet kan of wil meedoen aan de dagelijkse 'rat race'. Daarom protesteren jonge werklozen op de dag van de arbeid heel luidruchtig.
De bijzonderste groep demonstranten in Lima, Peru, dat zijn de (naakt)fietsers. Zij zijn moe van de vervuiling en chaos die het verkeer met zich meebrengt, en eisen fietspaden.
Onze correspondenten trokken een dagje op met een echte Putin-aanhanger in Rusland die zich met hart en ziel inzet voor de regering.