Metropolis

mode

In deze uitzending verkennen we de modewereld. Van trendgevoelige modepoppetjes tot fashionistas met een visie. Zo wacht Milena voor de deur van de eerste H en M in Estland op mode voor de massa. Maar bepalen Lee-Chè en Ashwin uit Johannesburg met hun fashioncollectief V.I.N.T.A.G.E. liever zelf wat in de mode is.

Kwami is een sapeur, een dandy die zich kleedt met een groot gevoel voor elegantie. Een typisch Congolees fenomeen, maar in de toch wat geïsoleerde stad Goma is Kwami een man van uitzonderlijke signatuur. Het klapstuk van zijn collectie is een rok gemaakt van stropdassen.

De 24-jarige Kashif Khan is sinds zijn zesde gek op mode. Hij heeft zijn vrienden en familie er zelfs voor opgegeven toen hij van de conservatieve Swat verhuisde naar Karachi. Zijn gevoel voor mode wordt niet gewaardeerd door veel Pakistanen en hij wordt vaak gepest.

De 14-jarige Vesi uit Bulgarije is sinds 'n jaar professioneel model. Ze is in het winkelcentrum ontdekt door een moderedacteur van Elle. 'Het was heel bijzonder om met deze wereld in aanraking te komen,' aldus Vesi, die met haar moeder langsgaat bij het modellenbureau om haar maten op te laten nemen.

Alonso Murillo in Mexico trok 5 jaar geleden een paar hoge hakken aan. En sindsdien draagt hij niks anders aan zijn voeten. 'Sommigen zeggen dat ik transseksueel, een travestiet of een drag queen ben. Etiketten interesseren me niet'. Alonso voelt zich goed en wil niets veranderen aan zichzelf.

Milena wacht vol spanning tot de deuren van de eerste H&M in Estland open gaan. 'Twee jaar geleden hoorde ik al dat H&M naar Tallinn kwam. Ik ben de gelukkigste mens ter wereld. Ik sta hier al sinds vanmiddag en heb nog dertien uur te gaan tot de opening', zegt Milena.

Lee-Chè en Ashwin ontwerpen hun eigen kleding. In hun creaties schitteren ze als dansers op het podium, maar in het Zuid-Afrikaanse straatbeeld vallen ze nogal op. 'Zuid-Afrika is helaas erg conservatief. Veel mensen dragen nog steeds de Apartheid met zich mee en omdat zij toen niet vrij waren, vinden ze dat wij nu ook niet vrij mogen zijn'.

De mode-industrie in India staat bekend om zijn kinderarbeid en slechte werkomstandigheden. Dat is niet het geval bij de kleurmeester in deze reportage, want hij gebruikt alleen katoen en maakt puur natuur kleurstoffen uit bloemen, scheuten en wortels.