Metropolis

mijn huis

Oost west, thuis best. We gaan kijken waar de wereld zich thuis voelt. Van een roestige oude bus in Servië tot een opklaphut in Burkina Faso, niets maakt een wereldburger simpelweg gelukkiger dan een eigen huis.

De nomadenfamilie Dicko in Burkina Faso heeft geen vaste verblijfplaats. Als herders trekken ze rond in gebieden waar er genoeg water en weidegrond is voor hun vee. “We zijn absoluut niet jaloers op mensen met een vaste verblijfplaats”, aldus de oudste zoon. Ook al leven ze in de constante stank van koeienpoep, de Dicko's klagen niet.

Radisa uit Servië woont in een verroeste bus in zijn tuin, apart van zijn vrouw die op een steenworp afstand in haar eigen bakstenen kotje huist. Radisa heeft het gevoel in zijn bus lekker in vrijheid te kunnen leven. “Ik hou van het idee dat ik elk moment weg kan rijden,” aldus Radisa. Dat Radisa’s bus geen banden heeft, maakt voor zijn gevoel van vrijheid niet veel uit.

Taha is al getrouwd, maar in Jemen woon je dan nog gewoon bij je moeder in huis. Samen met je vrouw, je kinderen, je broers en de rest van je familie, allemaal onder één dak. Taha is het meer dan zat om in zo’n heksenketel te wonen en wil op zoek naar zijn eigen stekkie waar hij met rust gelaten wordt. De vraag is alleen of zijn moeder Saleha hem wel laat gaan.

De 22-jarige Maxime uit België woonde tot voor kort bij zijn moeder op zolder, maar werd gek van haar bemoeizucht. Eindelijk vond hij een betaalbaar huisje voor zichzelf, maar helaas is het precies tegenover het appartement van zijn moeder.

Beijing wordt overspoeld door gelukszoekers van het platteland, maar zij moeten natuurlijk ook ergens wonen. Vrouwelijke migranten krijgen vaak een baantje als nanny en moeten 24 uur per dag gereed staan. Ze slapen met de andere nanny’s in één slaapzaal. Het kan er gezellig zijn, maar op snurkers zit niemand te wachten.

In het dorpje Kerkwitz in Duitsland moeten veel huizenbezitters plaats maken voor nieuwe mijnbouwprojecten. De 22-jarige Marco verzet zich daartegen. Hij is er juist net een huis aan het bouwen en is absoluut niet van plan te vertrekken.

De Argentijnse Diego is 18 en heeft zijn eigen huis gebouwd. De grond is van een bedrijf, maar hij kreeg toestemming om er te bouwen zonder de grond te kopen. Maar nu de huizenprijzen in Argentinië omhoog schieten, wil het bedrijf de grond terug. Daarom boden ze hem een nieuw perceel aan, waarop hij weer gaat bouwen.

De regering in Zuid-Afrika heeft veel goedkope huizen laten bouwen zodat ook de minder bedeelde gezinnen zich huis kunnen veroorloven. Maar veel van die gezinnen zijn blij gemaakt met een dode mus, want hun huizen zijn vaak zo slecht gebouwd dat ze op instorten staan.

Hongkham in Laos woont op de bouwplaats waar hij als bouwvakker werkt. Hij vindt het geen probleem om daar met nog 10 andere mannen in een huis te bivakkeren dat nog niet eens is afgebouwd. “We vinden het gezellig om met zijn allen in één bed te slapen. We kletsen dan over meisjes,” aldus een van de bouwvakkers.