Metropolis

krasse knarren

In ons land komt de politiek er maar niet uit: moeten we nu tot ons 65ste of 67ste doorwerken? De correspondenten laten zien hoe er in hun land wordt gedacht over werken op je oude dag. Op veel plaatsen in de wereld blijkt het de normaalste zaak van de wereld om ook na je 65ste volop door te werken.

De Nicaraguaanse meneer Chabelo is 102 maar nog altijd erg actief; vooral op seksueel gebied, zo beweert hij. Zijn 85 kinderen vormen hier het bewijs van: de jongste is nog maar een baby.

Oksenia is de oudste vrouw in Letland. Ze is geboren in 1899, en heeft dus drie eeuwen mogen meemaken. Haar geheim om het vol te houden? Veel wodka drinken.

In Congo worden mannen gemiddeld niet ouder dan 45 jaar en vrouwen niet ouder dan 62 jaar. 87 jaar worden is er dus best bijzonder. Gombe François Baseko, ook wel bekend als Master Taureau is zo'n oude Congolees en praat met correspondent Petna openhartig over zijn leven.

Deze bejaarde Chinees is met recht een krasse knar te noemen: met zijn 81 jaar trekt hij ook in de winter gewoon baantjes in ijskoud water. En dat bijna dagelijks! - Geproduceerd door Anna Sophie Loewenberg & Mia Lee

Elke dag staat de Amerikaanse Edward voor de ingang van de Wal Mart om mensen te groeten. En dat terwijl hij al lang met pensioen is. Voor Edward biedt werken geen economische waarde (meer), maar hij staat hier dag in dag uit, klant in, klant uit, mensen welkom te heten en een prettige dag te wensen. Sociale welvaart is ook welvaart. Zijn werk als Wal Mart-groeter is een investering in zijn eigen geluk.

In Shanghai, China, kun je op maandagochtenden heel goedkoop laten knippen door bejaarde straatkappers. Ooit begon het als een vrijwilligersproject onder Mao, tegenwoordig is het voor de oude kappers vooral een broodnodige aanvulling op hun steeds kariger wordende staatspensioentjes. - Geproduceerd door Bas Roeterink

Onze correspondent Emal in Afghanistan vond de man die beweert de oudste man van Kabul te zijn.

Cuba is razendsnel aan het vergrijzen. Speciaal voor de meest actieve alleroudsten richtte de staat er de 'club van de 120-jarigen' op. Onze correspondent Lucido gaat op zoek naar wie deze krasse knarren zijn en wat voor activiteiten ze allemaal krijgen voorgeschoteld.

In Zuid-Korea hebben een aantal bejaarden wel een heel bijzonder bijbaantje als aanvulling op hun pensioen. In de hoofdstad Seoul werken ze bij een koeriersbedrijf. Met dit bijbaantje verdienen ze niet veel, ze hebben wel veel plezier in hun werk.

Syed Wahid Ali Zaidi is de bejaarde Peter R. de Vries van Pakistan. Deze misdaadverslaggever van in de tachtig is waarschijnlijk een van de weinige oudjes in Pakistan met zo'n spannende baan.