Metropolis

feest

Een feestje, daar houden we in Nederland wel van. Zo is het aantal festivals hier in de afgelopen 30 jaar vervijfvoudigd. Ze worden vooral bezocht door een generatie hippe, zorgeloze Nederlanders die niet anders weet dan dat het de hele zomer feest is. Maar zo’n volle feestagenda is voor veel wereldburgers niet weggelegd. Vaak is het toch wachten op die paar dagen in het jaar dat er wat te vieren valt. En als het zover is, hoe vier je dat dan?

In het Boliviaanse Macha gaat het er bij de viering van Tinku nog al ruig aan toe: tijdens dit pre-Inca feest is het gebruikelijk heel veel te drinken, te dansen en zingen, en om eens een lekker robbertje te vechten. Mannen vechten tegen mannen, en vrouwen tegen vrouwen. De verliezer moet bloed offeren aan Pachamama, Moeder Aarde.

Op het Indonesische Bali luiden de inwoners het nieuwe jaar in met een stiltedag. Mensen mogen dan niet koken, geen televisie kijken of het licht aanhebben, de havens en het vliegveld zijn gesloten en toeristen mogen het hotel niet verlaten. Wayan is al 20 jaar Pecalang van zijn dorp Kuta, wat inhoudt dat hij ervoor zorgt dat iedere eilander en toerist zich aan de regels van de Dag van de Stilte houdt.

In Hebron, Israël, is de sfeer tussen de 120.000 Palestijnse inwoners en de 750 Joodse settlers niet altijd even gezellig. En tijdens het Purimfeest lopen de spanningen al helemaal hoog op: terwijl de Joden met veel drank en verkleedkleren vieren dat ze 2500 jaar geleden aan een samenzwering zijn ontsnapt, worden de Palestijnen met klem gevraagd om binnen te blijven. Shadi Suder is het dronken gedag van de Joden op deze feestdag helemaal zat en maakt een filmpje wanneer hij een Joodse man op heterdaad betrapt op het stelen van zijn vlag. Het wordt Shadi niet in dank afgenomen, hij wordt vlak na de opnames opgepakt door het Israelische leger.

In Pakistan staan er maar weinig knalfuiven op de feestkalender, omdat dansen en openlijk feest vieren door de meeste mensen als on-islamitisch wordt beschouwd. De enige uitzondering is een bruiloft. Asif uit Bannu organiseert een bruiloftsfeest voor zijn vriend Nasir, die net is getrouwd. Omdat mannen en vrouwen niet samen mogen dansen in de islamitische cultuur, worden er zogenaamde shemales ingehuurd voor het vermaak. Deze term wordt in Nederland gezien als beledigend, in Pakistan wordt daar momenteel een discussie over gevoerd.

Maslenitsa is de favoriete feestdag van vele Russen. Dit is de laatste dag voor de 48-dagen lange vastentijd en daarom feesten, eten en drinken de Russen er nog eventjes op los. Naast het eten van pannenkoeken is er op deze dag nog een traditie: de muur-tegen-muur gevechten. Yura is dit jaar de organisator en een deskundige: ‘Met Maslenitsa vieren we de lente. En we moeten vechten voor de lente, voor de zon!’

In heel Spanje wordt Pasen gevierd met religieuze processies. In het stad Verges houden ze daarbij nog een middeleeuwse traditie in stand: de Dans van de Dood. Marc mag dit jaar voor het eerst mee dansen in zijn skelettenpak, waarmee hij en de andere dansers met attributen als een klok zonder wijzers, as en een zeis de vergankelijkheid van het leven uitbeelden.