Metropolis

de telefoon

Onze correspondenten kijken hoe de mobiele telefoon ons leven heeft veranderd. Niet alleen in Nederland zijn we eraan verslingerd, ook in Burkina Faso zetten ze hun mobieltje nooit meer op stil.

De 16-jarige Baghat uit India gebruikt zijn mobiel niet om mee te bellen of te sms'en. Dat kan namelijk veel goedkoper bij de telefooncel. Nee, Baghats telefoon is een mobiele entertainmentmachine voor films en muziek.

De inwoners van het dorp Djendaho in Burkina Faso gebruiken hun gsm’s iedere dag, maar erg mobiel zijn die telefoons niet. Ze moeten twintig minuten fietsen en daar in de hoogste boom te klimmen voor een beetje bereik. Toch doen de dorpelingen graag deze moeite om een kletspraatje met hun familie te kunnen maken. - Geproduceerd door Gideon Vink & Koffi Ametepe

Op het platteland van Senegal is er weinig elektriciteit. Daarom heeft Paco een winkel opgezet waar je je telefoon kunt opladen. Een populaire business waar mensen van heinde en verre op afkomen.

In het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan is muziek luisteren verboden. Onze correspondent gaat mee met Rahmat die hem laat zien hoe veel Pakistanen toch aan muziek komen. Doodsbang gesnapt te worden door de Taliban, nemen ze toch het risico.

Bogdan uit Oekraïne woont in een afgelegen dorpje waar geen gsm-masten staan. Voor contact met zijn moeder moet hij op verzenden klikken en zijn telefoon de lucht in gooien. Met een beetje mazzel vindt de telefoon dan ergens signaal en wordt Bogdans berichtje verzonden.

11 miljoen inwoners gebruiken samen 27 miljoen telefoontjes in Parijs, Frankrijk. En toch heeft niet iedereen er een mobiele telefoon. Een liefdadigheidsinstelling helpt de arme Parijzenaar toch bereikbaar te zijn.

Voor de jonge generatie lijkt het zo normaal, maar voor de meeste ouderen gaat het veel te snel. Knopjes zijn te smal, lettertjes te klein en van die nieuwe sms-taal begrijpen ze al helemaal niks. Ouderen die toch bij willen blijven? Die kunnen in Amerika op mobiele telefoonles. - Geproduceerd door Ilja Willems

De vissers in Kenia kunnen via een speciale sms-dienst de visprijzen van concurrenten op andere stranden aanvragen. Zo worden ze niet meer belazerd door tussenhandelaren. En mooi meegenomen: als ze urenlang op het Victoriameer dobberen, vermaken ze zich met de muziek op hun mobiel.

De manager van de Filipijnse zangeres Tricia Garcia koopt sms-bommen, om Garcia's nieuwe nummer een hit te maken. Er worden tienduizenden sms'jes tegelijk gestuurd met de vraag op haar te stemmen. En met succes: binnen drie dagen staat ze op nummer 2. - Geproduceerd door Yildiray Kaya

De inwoners van het Spaanse dorpje Aguas Cándidas wonen op een letterlijk onbereikbare plek. Burgemeester Javier is de enige met een betrouwbare telefoonlijn en daar maakt iedereen gretig gebruik van. De 89-jarige burgervader loopt de hele dag van hot naar her om de dorpsbewoners te vertellen: 'Er is telefoon voor je!'