Volgens Maarten ’t Hart heb je elke dag uien nodig omdat ze overal in gaan. Daarom plant hij deze week twee rijen; rode uien en sjalotten. Daartussen zaait hij een flinke rij winterwortel. Dit doet hij om de wortelvlieg weg te houden bij zijn wortels, zij houden namelijk niet van ui.

de vitale moestuin

Maarten 't Hart leidt je in 10 afleveringen langs de groenten die hij zelf verbouwt. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw.

VPRO.nl ging op pad en filmde 10 alternatieve tuinen. Deze week zijn we te gast bij verpleeghuis Wittenberg in Amsterdam. Hier komt Robert van de Vitale Moestuin elke week langs om met de bewoners in de tuin te werken. Buiten staan de bakken al klaar, binnen wordt druk gezaaid en geplant.

wim weert de wortelvlieg, uien in pot en in frituurvet

  • tip van Robert

    Wortelen zijn rijk aan kalium en vitamine A en spelen een rol bij de preventie van hart- en vaatziekten. De pectine van de wortelen verlaagt een hoog cholesterolgehalte!

    Elke moestuinier weet: ‘ui verdrijft de wortelvlieg en de wortel verdrijft de uivlieg’. Wortelen groeien echter niet alleen graag in de buurt van uien maar ook bij dille, prei en mierikswortel, afrikaantjes en citroenmelisse.

    recept worteltjestaart

    Voor 8 punten

    Ingrediënten:
    sap en rasp van één sinaasappel
    50 gram sultana rozijnen
    150 ml zonnebloemolie
    2 eieren (M)
    140 gram lichtbruine basterdsuiker
    85 gram zelfrijzend volkorenmeel
    85 gram zelfrijzend bakmeel
    2 theelepels speculaas- of koekkruiden
    2 theelepels kaneel
    1 theelepel bicarbonate of soda
    140 gram geraspte wortels
    50 gram walnoten, grof gehakt en een paar voor de garnering

    Voor het glazuur:
    200 gram zachte roomkaas
    50 gram zachte boter
    85 gram gezeefde poedersuiker
    1 theelepel kaneel

    Bereiding:
    Als je er de tijd voor hebt, laat dan de sultana's met de sinaasappelrasp en het sap een nacht in de koelkast afgedekt in een schaaltje staan.
    Verwarm de oven voor op 180' C en vet het cakeblik in. Klop de zonnebloemolie samen met de eieren in een kom. Klop in een aparte kom de suiker, de meelsoorten, de kaneel, de koekkruiden en de bicarbonate goed door elkaar. Voeg de sultana's met het sap en de rasp, de geraspte wortels en de walnoten toe en roer goed. Voeg daarna het olie-eimengsel toe en roer alles met een houten lepel goed door elkaar.
    Doe het deeg in het ingevette cakeblik en zet in de oven en bak de cake ongeveer één uur, een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen.
    Als de cake helemaal is afgekoeld, maak je het glazuur. Klop met een mixer de boter met de roomkaas glad en voeg de gezeefde poedersuiker en de kaneel toe. Breng het glazuur op de bovenkant van de cake aan en versier met de walnoten.

    Meer recepten van Robert? Klik hier.