Freddy Trathlener, beter bekend als Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, houdt van koken en van lekker eten. In 'Lekker Fred in het land' laat hij op onnavolgbare wijze zien dat eten voor het oprapen ligt als je bereid bent een beetje je best te doen. Maar koken met Fred zou niet compleet zijn als het niet totaal uit de hand loopt.

In Lekker Fred in het land reist Vjeze Fur af naar Zeeland om ingrediënten te verzamelen voor een diner dat sterrenchef Edwin Vinke met hem zal bereiden. Onderweg komt hij een aantal vreemde types tegen. Een ongelukkige zalm met zelfmoordneigingen, een bosnimf die de kruiden bezorgt en Flipje uit de Betuwe die niet echt mee wil werken. Lukt het Fred om op tijd de keuken van Vinke te bereiken?

Lekker Fred in het land is anders dan de kookprogramma’s die momenteel op televisie te zien zijn. Vjeze Fur, die ook op Instagram al succesvolle kooktutorials maakt, laat zien dat je met goede ingrediënten en een snufje, of een flinke eetlepel, gekkigheid een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten.

Met medewerking van hiphopproducer Garrincha en acteurs als Minne Koolen en Rosa van Leeuwen.

Bekijk Lekker Fred in het land op NPO 3 via de onderstaande button. Of duik in de bijbehorende verdieping.

Lekker koken met Vjeze Fur

Freddy Trathlener, vooral bekend als Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, zorgde met zijn kookfilmpjes op Instagram voor dé culinaire verrassing van 2018. Voor de VPRO Gids stelde hij een kerstmenu samen.

Waar heb je leren koken?
Vjeze Fur: ‘Dat is me als baby  met de paplepel ingegoten. Mijn ouders koken allebei veel en lekker, en ik wilde altijd alles proeven. Lekker eten maken is een vorm van liefde. Het ding met koken is ook dat je fouten moet maken en  het moet opeten, zo leer je steeds een beetje  bij. Ik gebruik nauwelijks kookboeken, als ik iets niet weet kijk ik op YouTube.’

Waarom ben je kookfilmpjes gaan maken?
‘Ik wilde meer aandacht voor wat ik doe, dus besloot ik Instagram wat serieuzer aan te pakken. Ik had een Franse omelet gemaakt en ik dacht: ik zet het op Instagram, dan lijkt het of ik goed kan koken. Als ik iets maak, wil ik ook dat het er goed uitziet. Dus ik maak de filmpjes met een cameraman en een geluidsman en monteer ze zelf. Ik krijg veel leuke reacties. Bijvoorbeeld van ouders die filmpjes delen van hun kinderen die op tafel staan en dingen strooien vanaf hoog. Dat doe ik ook en dat vinden die kids geweldig.’

Je hebt bij het koken nooit een schort voor en altijd dure designerkleren aan.
‘Zo sta ik normaal gesproken ook in de keuken. Het heet Lekker Fred en ik ga dus ook lekker: koken in die goede kleren. Sommige gerechten zijn netter dan andere. Als je krabbenkoppen in gaat slaan, wordt het gegarandeerd een troep.’

Dankzij Instagram openen zich nu allemaal deuren op kookgebied.

Vjeze Fur

Je kookt nu zelfs met sterrenkoks.
‘Ik zat in het televisieprogramma Laat op één en kreeg de vraag met wie ik nog zou willen koken. Ik zei: met Ron Blaauw. Toen kreeg ik een berichtje van hem op Instagram. Het klikte tussen ons. Koks zijn een beetje gekkig, echt geobsedeerd door hun vak, en ze hebben rare humor. Ik heb ook een filmpje gemaakt met banketbakker Cees Holtkamp, godver wat een gave vent is dat. Ik was met mijn moeder bij hem op visite. Zijn winkel is zestien vierkante meter vol prachtige taarten en als je door een deurtje gaat, kom je in een soort enorme Sjakie en de chocoladefabriek-ruimte. Dankzij Instagram openen zich nu allemaal deuren op kookgebied. Ik wil dat het blijft groeien en kijken waar het me brengt. Zo heb ik de muziek ook altijd aangepakt: niet met een uitgedacht stappenplan, maar wel met een idee van wie je bent en waar je voor staat. Dat werkt goed.’

Wat staat er met kerst op het menu?
‘Dit jaar moet ik optreden op kerstavond, maar normaal gesproken vieren we het met mijn ouders en schoonfamilie. Dan lijkt het op een klein restaurant: overal moeten stoelen vandaan komen en mensen zijn al dagen van tevoren bezig met inkopen en voorbereiden. Mijn kerstrecept voor de VPRO Gids is mijn interpretatie van een klassiek gerecht. Toen mijn kind een wat stabielere stoelgang moest krijgen, dronk ik ook een glas pruimensap. Daarna dacht ik: dit past perfect bij eend.’

Pulpo salaje van Vjeze Fur

voorgerecht

‘Je kunt dit op stokbroodtoastjes doen als er opeens meer mensen komen. En je kan het een dag van tevoren maken, dan trekken alle smaken in elkander. Dat is lekker.’

  • Pulpo, 1 a 1,5 kg
  • Bleekselderij
  • 1 paprika
  • Cherrytomaten
  • Venkel (een kleine)
  • Rode peper
  • Rode ui
  • Knoflook, ongeveer 2 tenen
  • Citroen
  • Paprikapoeder

Doe de pulpo 25 minuten in de snelkookpan. Als je die niet hebt, stoof ’m dan als draadjesvlees.

Voor de rest is het alles snijden en bij elkaar gooien in een grote kom: snij de paprika in kleine blokjes, snij de cherrytomaten in tweeof vieren, een paar stengels bleekselderij in kleine plakkies lekker dun, venkel ook dun snijden. Snij de rode peper, proef eerst even hoeveel je erbij wilt, rode ui dun snijden.

Knoflook persen, je mag zelf weten hoeveel.

Citroensap erbij.

Als de pulpo klaar is, snij ’m in plakjes van één centimeter, het hoeft allemaal niet zo netjes, beter van niet zelfs.

Gooi alles in een schaal met peper, zout en goede olijvenolie.

Gooi er paprikapoeder overheen.

Eendenborst met pruimensaus van Vjeze Fur

hoofdgerecht

‘Serveer met rijst, dan wordt het Aziatisch. Als je de vijf spices weglaat en er verse tijm bij doet, wordt ie Fransig. Dan kan je hem met een aardappeljengratin doen.’

  • Eendenborst
  • Tijm
  • Aluminiumfolie
  • Pruimensap
  • Gedroogde pruimen
  • 5 spices
  • Steranijs
  • Tapiocameel

het vlees

Verwarm de oven voor op 140 graden.

Haal de eendenborst een half uur van tevoren uit de koelkast.

Kerf hem in ruitjes met een mes, niet te diep.

Strooi er aan de huidkant best wat zeezout op en aan de andere kant een klein beetje. Aan beide kanten peper.

Nu de truc. Leg de borst op de huidkant in de koude pan, zonder olie of boter.

Zet het vuur steeds iets hoger. Door het zout druipt al het vet eruit. Bewaar de pan zo, spoel hem niet af, dit wordt de basis van de saus.

Ik kijk altijd goed naar het vlees om te controleren of het wel goed gaat, dat het niet te heftig gaat roken en zo.

Pak dán het vlees en draai het om, effe bruin bakken, ongeveer twee minuten.

Haal het uit de pan en doe het in aluminiumfolie.

Doe het in de oven. Ik ga al vanaf vijf minuten kijken of het vlees goed is. Dat is het bijna nooit, maar je wilt niet dat het te gaar is, je wilt voor roze gaan.

Hoe weet je of het vlees gaar is?? Je drukt erop. Druk eens op de muis van je duim, die is bovenop hard en meer naar de palm van je hand zachter. Hard betekent dat je eend doorbakken is. Zacht betekent dat ie rood is. Je wilt hem in het midden hebben.

Haal de eendenborst uit de oven als hij goed is en laat hem effe in de aluminiumfolie liggen.

de saus

Pak de pan die je voor het vlees gebruikt hebt. Gooi er een half glas pruimensap bij.

Gooi er gedroogde pruimen bij. Laat het even inkoken.

Gooi er vijf spices-kruiden en steranijs bij. Je kan er nog wat tapiocameel bij gooien (een theelepel of zo) als je de saus dikker wilt.

‘Drink erbij wat je wilt! Bijvoorbeeld sjapagne of witte wijn of rode wijn of een bruiswater met vers aardbeiensap of zelfgemaakte vlierbessenbloesemsiroop uit de tuin van je oma.’