Het voorgerecht Iers aardappeltaartje komt uit aflevering 5 van seizoen 3 van Koken met Van Boven, waarin Yvette op zoek gaat naar zilte groenten op Texel.
Hier vind je het complete recept van het voorgerecht Iers aardappeltaartje.
ingrediƫnten voor het ierse aardappeltaartje
- ca. 750 gram Zilte of vastkokende aardappelen
- 4 eieren
- 150 ml slagroom
- handje bieslook, heel fijn gehakt
- 100 gram cheddar (of oude kaas), geraspt
- 3 lente-uitjes, in ringen
- 1 handvol lamsoor, grof gehakt (vervang evt. door waterkers of spinazie)
- zeezout en zwarte peper uit de molen
aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Knip een stukje bakpapier op maat van de bodem van een pievorm van 22 cm. Vet alles in, ook het papier.
Rasp 300 gram aardappels klop er een eitje, peper en zout door en druk het mengsel uit in de pievorm zodat er een gelijke laag op de bodem en de randen is.
Bak de korst 25 minuten voor onderin de oven, tot de randen gaan kleuren en de bodem halfgaar is.
Kook in de tussentijd de rest van de aardappels 10 minuten voor. Spoel ze koud af en schaaf ze dun, als u durft.
Klop de eieren met de room los/voor. Breng op smaak met peper en (Zilt-!) zout. (Denk eraan: cheddar is ook zout!). Voeg vervolgens de lente-uitjes, bieslook en de gehakte lamsoren toe aan het eimengsel.
Verdeel een laagje aardappelschijfjes op de bodem van de voorgebakken korst. Verdeel het eimengsel met de lamsoren en de lente-uitjes erover en een deel van de kaas. Leg de rest van de aardappeltjes er dakpansgewijs overheen. Netjes verdelen, dat ziet er mooier uit.
Bestrijk met een restje van het eimengsel en de rest van de kaas. Bestrooi met een beetje peper. Bak het taartje in 35-40 minuten gaar. Laat 10 minuten rusten voor u hem uit de vorm haalt en serveert.