Dit recept voor Friese uiensoep, oftewel sipelsop, komt uit de achtste aflevering van het vierde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette een ode brengt aan de ui.
Hier vind je het complete recept voor het voorgerecht Friese uiensoep, oftewel sipelsop.
ingrediƫnten voor de fries uiensoep
- 4 eieren
- 1 kg uien (sipels)
- 50 gram boter
- 1 liter groentebouillon (liefst zelfgemaakte!)
- 50 gram bloem
- snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
- snuf nootmuskaat
- 150 gram Friese Nagelkaas, geraspt
- 12 sneetjes stokbrood (lekker stevig brood)
aan de slag
Kook de eieren hard. Pel de uien en snijd ze grof in ringen. Verhit de boter in een zware braadpan en fruit de uien heel lang, tot ze zacht en bruin zijn en gaan karamelliseren. Voeg nu al roerend de bloem toe en giet scheut voor scheut de bouillon erbij. Breng de soep al roerend aan de kook en laat hem een paar minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep verder op smaak met peper, zout en de nootmuskaat. Laat hem op zacht vuur 20 minuten sudderen.
Zet de grill aan op 250 graden.
Pel de eitjes en prak ze fijn. Verdeel het geprakte ei over 4 soepkommen. Giet de hete soep erop en leg op iedere kom soep 3 stukjes stokbrood. Strooi geraspte nagelkaas erop en zet de kommen nog even onder de grill zodat de kaas mooi gratineert, dien daarna meteen op.