Het voorgerecht Franse uientaart, oftewel pissaladière komt uit aflevering 8 van het vierde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette een ode brengt aan de ui.
Hier vind je het complete recept van het voorgerecht Franse uientaart, oftewel pissaladière.
ingrediënten voor de franse uientaart
- 1 kilo uien, in dunne ringen
- scheut olijfolie
- 300 gram diepvriesbladerdeeg (dat zijn 6 vierkante plakjes)
- wat bloem voor het bestrooien van het aanrecht
- 1 ei, losgeklopt
- 1 theel. gedroogde tijm, of 1 eetl. verse tijmblaadjes
- 2 blikjes ansjovis in olijfolie, uitgelekt
- ca. 200 gram zwarte of kalamata olijven
aan de slag
Bak de ui in een flinke scheut olijfolie helemaal zacht, zoet en licht bruin. Doe dit op halfhoog vuur en neem er de tijd voor. Schep af en toe om. Laat ze ietwat afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 200 graden.
Leg een groot vel bakpapier op een bakplaat.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25 x 35 cm. Leg de deeglap op de beklede bakplaat. Kerf met de achterkant van een mes een rand van 2 cm breed in langs zijkanten van het deeg, zodat er een lijst ontstaat. Bestrijk die rand met losgeklopt ei.
Verdeel de ui over het deeg binnen de lijst. Bestrooi met versgemalen peper naar smaak en de tijm. Leg de ansjovisfilets in ruitpatroon op de gebakken ui en leg in elke ruit een olijf.
Bak hem 30 minuten of tot de randen mooi bruin kleuren en de bodem gaar is.