Deze omgekeerde perentaart komt uit aflevering 6 van het derde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met kweeperen.
Hier vind je het complete recept van de omgekeerde perentaart.
ingrediƫnten voor de taart
- 250 gram (gezouten) boter
- 225 gram bruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 ml melk
- 150 gram gehakte pecannoten, geroosterd in een koekenpan (houd een stuk of 8 hele noten apart voor de garnering)
- 4 kweeperen, gepocheerd en in kwarten
ingrediƫnten voor de siroop
- 300 ml kweeperensiroop (het recept vind je hier)
- 3-5 eetl. Eau de vie van kweepeer of calvados (of oude jenever of brandy)
verder nodig
- een diepe bakvorm van circa 22 cm doorsnede
- bakpapier
aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Knip van bakpapier een cirkel die op de bodem van de vorm past. Vet de bakvorm in en leg de papieren cirkel op de bodem van de vorm, vet deze ook dik in met boter.
Leg de kweeperen met de bolle kant naar onder in de vorm.
Rooster de pecannoten in de koekenpan. Klop in de tussentijd de suiker en de boter romig, voeg al kloppend de eieren een voor een toe en zeef daarna het bakmeel erop. Eindig met de melk en de noten. Giet het beslag over de peren in de bakvorm en bak de cake in ruim 1 uur gaar: u kunt testen of de cake gaar is door met een satéprikker erin te prikken: komt deze er droog uit, dan is de cake gaar, zo niet dan moet ie dus nog even terug.
Laat de cake uit de oven eerst in de vorm afkoelen. Keer ’m pas daarna op een bord en haal voorzichtig het bakpapier van de bovenkant af.
Leg de hele noten op de bovenkant van de taart ter garnering en maak de siroop.
Verwarm daarvoor de kweeperensiroop in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Kook in tot de helft en laat afkoelen. Roer de eau de vie erdoor.
Smeer de siroop over de taart, zodat hij wat kan intrekken.