Deze koffieshortbread koekjes komen uit aflevering 1 van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette de favoriete chauffeurslunch maakt en een koekje voor bij de koffie.
Hier vind je het complete recept van koffieshortbread koekjes.
ingrediƫnten voor koffieshortbread koekjes
voor 24 stuks, afhankelijk van de maat
- 200 gram bloem
- 60 gram maïzena
- ¼ theel. zout
- 50 gram poedersuiker, plus wat extra om te strooien
- 225 gram boter, op kamertemperatuur
- 16 gram (vers)gemalen koffie (1 flinke eetlepel)
- het merg uit 1 vanillestokje
aan de slag
Zeef de bloem, maïzena en zout boven een mengkom en zet opzij.
Klop met uw handmixer de boter met de suiker luchtig en romig, echt een minuut of 3 kloppen dus. Voeg de koffie en het vanillemerg toe. Schep dan met een spatel het bloemmengsel erdoor tot het net samenkomt, meer niet. Het deeg moet straks als het gebakken is bros blijven, dus kort kneden of scheppen is hiervoor het geheim.
Rol het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en zet deze klaar.
Ik gebruik voor deze koekjes een meloenbolschepje, zo kneed ik het deeg niet al te erg en krijg ik perfecte bolletjes. Heeft u niet zo’n tangetje doe het dan zo:
Verdeel het deeg in 3 of 4 delen, rol er worsten van en verdeel die worsten snel in kleine balletjes. Druk ze op de bakplaat iets uit.
Bak de koekjes in het midden van de oven in 12 tot 14 minuten tot de randen van de koekjes net gaan kleuren. Laat ze even afkoelen op de plaat en daarna verder op een rooster. Herhaal tot het deeg op is.
Deze koekjes kunt u enkele weken goed bewaren in een luchtdichte doos of pot.