Deze kersttrifle komt uit de derde en laatste kerstspecial van Koken met Van Boven, waarin Yvette ook een kerstcocktail maakt.
Hier vind je het complete recept van de kersttrifle.
olijfoliecake met mandarijn en rozemarijn
- 160 gram witte basterdsuiker
- 160 olijfolie, extra vergine
- 2 eetl. rozemarijn, fijngehakt
- de rasp en het sap van 2 mandarijnen
- 4 eieren
- 160 gram patentbloem
- 1 eetl. bakpoeder
- een snuf zout
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 22 cm in, knip een stuk bakpapier op de maat van de bodem en vet die ook in.
Klop met een mixer de suiker met de eieren schuimig. Klop dan de olijfolie erdoor.
Meng de rozemarijn en het de rasp en het sap erdoor en klop nogmaals goed. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout erboven en spatel dat door het beslag.
Giet in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten mooi gaar. Hij moet mooi terugspringen wanneer u er licht met een vinger op drukt.
Laat de cake zo’n 5 minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de vorm. Laat hem dan helemaal afkoelen.
dennensiroop
- Ongeveer 200 gram dennentakjes, liefst jonge scheuten, maar met kerst nemen we genoegen met gewone takken
!!! PAS OP: GEBRUIK GEEN TAXUS! Dat is een giftige boom! - 200 gram suiker (de smaak van de suiker: rietsuiker/kristalsuiker/bruine basterd) bepaalt de smaak van uw siroop)
- 200 ml water
- evt. 3 schijfjes gember
- een paar druppels citroensap naar smaak
Was de dennentakken, knip ze kleiner. Ris de naalden van de takken of laat ze eraan. De harsige smaak uit de takjes is iets sterker dan wanneer u alleen de naaldjes gebruikt. Daar kunt u mee spelen. Ik gebruik altijd de hele takken.
Zet de takjes op met de rest van de ingrediënten behalve de citroen. Roer tot de suiker is opgelost. Dek de pan dan af en laat hem een uur, 4 uur maar liever nog een avond of nacht trekken. Hoe langer het trekt hoe sterker de smaak. Zeef de siroop door een fijne zeef of doek, breng eventueel op smaak met een paar druppels citroensap en bewaar hem in een brandschone pot of fles in de koelkast. Hij blijft daar wel een maand goed, of eigenlijk wel langer als u de pot maar schoonhoudt.
dennen-custard
- 200 gram witte basterdsuiker
- 4 el maïzena
- snuf zout
- 2 vanillepeulen
- 2 tl vanille-extract
- 1 flinke dennetak, goed gewassen (of takje rozemarijn)
- 1 liter volle melk of room
- 10 dooiers, losgeklopt
Meng de suiker, maïzena, zout, vanillemerg, -stokje en -extract en de dennentak met de melk in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Haal na 1 minuut van het vuur en laat iets afkoelen, verwijder dan de vanillestokjes en de tak. Klop de dooiers erdoor. Zet de pan dan op het vuur en breng weer heel zachtjes en onder voortdurend roeren weer tegen de kook aan komen. De custard zal nu snel dikker worden. Laat niet langer dan 2 minuten op het fornuis staan en laat de custard dan helemaal afkoelen. Ik doe dat met een velletje plasticfolie op de room tegen velvorming. Laat helemaal afkoelen en opstijven tot gebruik in de koelkast. Dit kan ook een dag van tevoren.
de kersttrifle
- 1 portie custard (ca. 1,2 liter) als hierboven beschreven
- 1 cake, als hierboven beschreven of koop er een
- ruim 2 glazen kerstcocktail, zonder ijs en tonic, gebruik anders ca. 300 ml mandarijn/sinaasappelsap + dennensiroop als u alcoholvrij wilt
- 4 mandarijntjes, gepeld en gehalveerd
- 1 potje niet al te zoete jam of compote, ik gebruikte de zelfgemaakte bramenjam van mijn vriendin Joosje
- ter garnering, optioneel:
- 200 ml ongezoete slagroom, geklopt, 70 gram halve amandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan en een paar verse bramen
- 1 grote glazen schaal of vaas, brandschoon
Breek de cake in grove brokken en verdeel de helft ervan over de bodem van de schaal. Druppel er de helft van de cocktail over. Giet de helft van de custard erop, zet de mandarijntjes met hun doorgesneden kant rondom langs de zijkant van de schaal voor het glas. Schep de jam over de custard en bedek alles met nog een laag cake. Schenk de rest van de cocktail erop. Schep daar weer de rest van de custard over. Zet de boel in de koelkast tot het serveren. Doe dit het liefst een avond van tevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken.
Garneer de schaal vlak voor u ‘m op tafel zet met slagroom, verse bramen, knapperige amandeltjes of andere mooie garnering, ga los! Fijne Kerst.