Deze broodpuddingtaart komt uit aflevering 10 van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette de restjes opmaakt en aan de slag gaat met oud brood en oud fruit.
Hier vind je het complete recept van broodpuddingtaart.
ingrediënten voor broodpuddingtaart
Voor ca. 8 personen
- Ca. 500 g gedroogd fruit: abrikozen, rozijnen, pruimdanten, wat je hebt. De grote in blokjes gesneden
- 1 pot sterkte zwarte thee
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- 750 g briochebrood, witbrood, croissants, krentebollen, scones: wat je hebt: harde korst verwijderd, in dunne plakjes gesneden
- 8 eieren
- 800 ml slagroom, of volle melk
- 100 gram basterdsuiker
- 2 theel. vanille-extract
- crème fraîche of geklopte slagroom, voor het serveren
- poedersuiker
aan de slag
Wel het gedroogde fruit in de thee. Laat het liefst een nacht staan, maar 1 uur kan ook. Laat ze daarna in een zeef uitlekken.
Verwarm de oven voor op 150C. Vet een springvorm van 24 cm in, bekleed m met bakpapier en vet die ook in. Zet de springvorm op een bakplaat.
Besmeer de boterhammen met boter. Leg ze met de beboterde kant naar beneden in een laag in de springvorm., snij de randen bij zodat ze netjes strak liggen. Verdeel wat geweld fruit erover. Beleg weer met boterhammen en ga zo door tot alles op is. Eindig met een laag brood.
Klop de eieren, slagroom, basterdsuiker en vanille-extract in een grote kom. Giet het eimengsel langzaam over het brood in de vorm, het moet er echt intrekken, doe het zonodig met tussenpozen.
Bak de taart 75 minuten- 1,5 uur of zelfs langer (afhankelijk van de bakvorm) tot een prikker er schoon uitkomt als hij in het in het midden van de taart wordt gestoken. Laat hem dan 15 minuten staan rusten voor u de vorm verwijdert.
Laat hem op een rooster verder koelen. Bestuif met poedersuiker en serveer in punten met crème fraîche en theejelly.