Het hoofdgerecht Syrische tuinbonenschotel komt uit de vijfde aflevering van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven waarin Yvette aan de slag gaat met tuinbonen.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht Syrische tuinbonenschotel oftewel foul bechamel.
ingrediƫnten voor de Syrische tuinbonenschotel
- 500 gram tuinbonen (gedopt gewicht)
- 200 gram (lams-) gehakt
- 1 groene paprika, in blokjes
- 7 eetl. olijfolie
- 5 eieren
- 3 teentjes knoflook, uit de pers
- 200 gram cheddar of belegen kaas, geraspt
- sap van 2-3 limoenen, naar smaak
specerijen
- 3 theel. zwarte peper
- 3 theel. zout
- 3 theel. komijn
- 2 theel. paprikapoeder
béchamel
- 50 boter
- 4 eetl. bloem
- 500 ml melk
- snuf zout
aan de slag
Blancheer de tuinbonen een paar minuten tot ze net gaar zijn. Giet ze af, houd een paar bonen apart. Hak de rest fijn en breng ze op smaak met zout, de helft van de paprikapoeder, komijn en limoensap. Zet opzij.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt erin uit. Breng op smaak met paprikapoeder, knoflook, zout en peper. Voeg de gehakte paprika toe en bak al omscheppend mee uit tot het gehakt rul is en alles lekker gaar.
Klop de eieren en bak er in dezelfde pan in een plensje olijfolie een omeletje van. Laat iets afkoelen op een bord en snij de omelet in grove stukken.
Maak de béchamel.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en bak dat even mee. Giet scheut
voor scheut de melk erdoor tot het mooi bindt en laat dan onder af en toe roeren even uitbakken. Haal dan van het vuur, breng op smaak met zout en peper. Zet opzij om even te laten afkoelen.
Maak lagen in een ovenschaal:
Begin met een laag omelet. Schep er vervolgens de tuinbonen op. Verdeel het gehaktmengsel erover heen en eindig met de bechamelsaus.
Bestrooi de schotel met geraspte kaas en zet het in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bak het ongeveer 25 minuten of tot het mooi gratineert.
Versier de schaal met tomaat en wat achtergehouden dubbelgedopte tuinbonen.