Het hoofdgerecht geblakerde prei met kokkels komt uit aflevering 7 van seizoen 3 van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met kokkels en scheermessen van onze eigen stranden.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht geblakerde prei met kokkels.
ingrediƫnten voor de prei met vinaigrette
- 12 (of meer!) grote preien, het meeste van ‘t groen eraf
- 1 el Dijon mosterd
- 1 el grove mosterd
- 1 fijngesnipperde sjalot
- snuf zout & versgemalen zwarte peper
- 4 el witte wijnazijn
- 7-8 el lichte plantaardige olie
ingrediƫnten voor de kokkels met zeekraal
- 1 zakje kokkels, 500 gram
- 1 el (zelfgemaakte) boter
- 1 teentje knoflook
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 1 glas droge witte wijn
- 1 handvol zeekraal
aan de slag
Maak de vinaigrette.
Doe beide mosterds in een kom. Voeg zout, peper en azijn toe, roer het los met een kleine garde tot het zout is opgelost. Giet dan al kloppende de olie toe. Verdun eventueel met een plensje ijskoud water.
Verhit de grill in de oven op de hoogste stand of verhit de grillplaat tot ie bloedheet is. Leg de preien erop of op een bakplaat onder de grill. Laat ze volledig zwart blakeren in ongeveer een half uur. Keer ze regelmatig met een tang. Pel de zwarte bladeren eraf tot u een boterzachte kern overhoudt. Serveer die met een paar druppels vinaigrette erop.....en de kokkels......
Verhit een lepel boter in de pan, hak de knoflook en de sjalot. Fruit ze al omscheppend even aan. Voeg als de pan goed heet is en de sjalotten glazig de kokkels toe. Blus af met een glas droge witte wijn en sluit het deksel. Schud de pan tijdens het bakken een paar keer.
Na een paar minuten moeten de schelpen open zijn. Bestrooi met grof gehakte zeekraal schep om.
Haal de meeste vruchtjes uit de schelpen en strooi ze met wat aanhangend vocht en zeekraal over de zachte preiharten.