Het hoofdgerecht beestloze pompoenpastei komt uit aflevering 3 van seizoen 3 van Koken met Van Boven, waarin Yvette allerlei gerechten maakt met pompoen.
Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht beestloze pompoenpastei.
ingrediƫnten voor de pastei
Dit gerecht is voor ongeveer 10 personen
- 1 hele pompoen van een beetje formaat
- 1 el olijfolie
- 2 ui, gesnipperd
- 5 stelen bleekselderij, fijngehakt
- 2 tenen knof, uit de pers
- 500 g kastanjechampignons in schijfjes
- 2 el oregano
- 1 el gerookte paprika
- 140 g (groot blikje) tomatenpuree
- zwarte peper uit de molen en zeezout
- 200 gram rode linzen
- 600 ml groentebouillon
- 300 gram amandelen en hazelnoten, fijngehakt
- 300 gram geraspte oude kaas
- 5 eieren, geklopt
aan de slag
Snijd het deksel van de pompoen. Open hem voorzichtig en schraap de pitten en de draden eruit (met de pitten maakt u een heerlijke borrelhap, het recept vindt u hier).
Verwarm de olijfolie in een grote hapjespan. Fruit de ui met de bleekselderij tot het zacht is. Voeg de knoflook toe. Bak even mee. Voeg de specerijen, de champignons en de tomatenpuree toe. Bak al roerend enkele minuten tot het kruidig en zoetig gaat ruiken en roer dan de linzen erdoor. Blus af met de bouillon. Laat zo’n 20 minuten onder af en toe roeren zachtjes inkoken. Roer de geklopte eieren erdoor, dan de noten en bijna alle kaas, hou een beetje kaas apart voor erop.
Proef op zout en peper.
Schep de vulling in de holte van de pompoen. Bestrooi met de rest van de kaas.
Mocht u wat vulling overhouden dan kan dat in een ingevet ovenschaaltje gebakken worden. Dat hoeft veel minder lang. Afhankelijk van de hoeveelheid zou ik t zeg na 25 minuten testen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe het deksel op de pompoen en til hem op een bakplaat waar een dubbel vel bakpapier op ligt. Dubbel voor de sterkte. Zo kunt u hem er straks makkelijker af tillen.
Pak de hele pompoen royaal in met folie.
Bak hem 1,5 uur. Verwijder dan de folie en het deksel, leg het deksel naast de pompoen en bak hem nog 1 uur à 1,5 uur zonder folie tot de schil mooi bruin is en de bovenkant gegratineerd. U moet zonder weerstand een puntig mesje door de schil kunnen steken.
Dien de pompoen in z’n geheel op. Geef er lekker veel groene groenten bij of sla.