Deze zilte zeewierboter komt uit aflevering 7 van het derde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met kokkels en scheermessen van onze eigen stranden.
Hier vind je het complete recept van zilt zeewierboter.
ingrediƫnten voor de boter
- 1 liter slagroom
- 2-3 eetl. dragon, fijngehakt
- 1 lente-ui, fijngehakt
- ½ teentje knoflook uit de pers
- snuf zilte zeezoutflakes, naar smaak (zie aflevering Zilte groente), maar gewoon zout kan ook
aan de slag
Klop de slagroom héél lang, met een mixer, tot hij er uitziet als roerei. Giet hem dan uit door een schone theedoek die u in een vergiet hebt gelegd. Vang de wei (het vocht) op, want daar kunt u heel prima soda bread mee bakken.
Wring de boter zo goed mogelijk uit. Kneed hem daarna in een kom ijswater, net zo lang tot het water helder is. Dat is meestal na twee of drie baden. Dit spoelen is belangrijk, want als er nog sporen wei in de boter zitten, zal de boter snel ranzig worden.
Meng met de dragon, knoflook, lente-ui en evt. nog wat grof (zilt) zeezout.
Laat twee houten spatels ondertussen weken in een andere bak koud water en gebruik ze om een mooi blokje boter te vormen. Verpak uw boter in bakpapier en bewaar hem in de koelkast.
Hij blijft zeker twee weken goed!